Stevin

De Stevinpremie is een prestigieuze prijs voor toponderzoekers of excellente onderzoeksteams met internationaal bereik. De laureaten ontvangen 2,5 miljoen euro om onderzoek te doen met maatschappelijke impact. In 2018 ontving viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) de Stevinpremie voor haar onderzoek naar virusoverdracht tussen mens en dier.

 

Virusoverdracht tussen mens en dier

Professor Koopmans leidt bij Erasmus MC het Department of Viroscience. Haar onderzoek richt zich op de overdracht van virussen van dieren op mensen, zoals de recente uitbraak van Zika, en op grootschalige verspreiding tussen mensen (outbreaks en pandemieën). 

Koopmans was de initiatiefnemer voor het internationale netwerk NoroNet, voor onderzoek naar het noro-virus (de oorzaak van buikgriep). Dankzij dit onderzoek weten we tegenwoordig meer over de genetische variatie binnen deze  virussen.  

NWO: "Het creëren van wereldwijde netwerken om infectieziekten systematisch en grootschalig te bestrijden, vormt een rode draad in het werk van Koopmans. Tijdens de uitbraak van het zeer gevaarlijke ebolavirus dat in 2015 om zich heen greep in Sierra Leone en Liberia, leidde ze niet alleen ter plaatse drie door Nederland verstrekte mobiele laboratoria, maar coördineerde ze tevens het wereldwijde onderzoek met betrekking tot deze uitbraak. Het concrete resultaat was dat de tijd die nodig is om de diagnose te bevestigen terugliep van drie dagen tot zes uur."

Nieuws Stevinpremie

  • Stevinpremie voor prof. dr. Marion Koopmans

    Prof. dr. Marion Koopmans van Erasmus MC  heeft een NWO-Stevinpremie ontvangen voor haar onderzoek naar de overdracht van virussen van dieren op mensen

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen