Binnen dit project onderzoeken we wat de belangrijkste kernopgave is in de Beverwaard en wat mogelijke oplossingen zijn. In gesprekken met bewoners en instanties in de wijk komen drie thema’s telkens terug: 1) armoede en schulden 2) criminaliteit en overlast en 3) misbruik van de publieke ruimte. Een gemene deler in alle problematiek is dat bewoners weinig vertrouwen hebben in de lokale autoriteiten om het probleem aan te pakken.
Hoe doen we onderzoek?
Dit onderzoek wordt uitgevoerd voor en met bewoners. Zonder vooraf opgestelde onderzoeksvraag begonnen we met het leren kennen van bewoners en de instanties in de wijk. We vroegen naar hun ervaringen en percepties over de wijk. Wekelijks zijn we aanwezig om met hen in gesprek te gaan. Bewoners geven richting aan het onderzoek en helpen bij de uitvoering, zoals bij de werving van respondenten en de organisatie van een bewonersbijeenkomst. Wederkerigheid is essentieel; we verzamelen niet alleen data, maar streven ernaar dat de wijk profiteert van de bevindingen en er positieve veranderingen ontstaan.
Hoe maakt ons onderzoek impact?
In de volgende fase van dit onderzoek richten we ons op een van de drie grootste uitdagingen in de wijk. Samen met bewoners en professionals uit Beverwaard richten we op de veiligheidsopgave, met een specifieke focus op de relationele opgave: bewoners hebben namelijk weinig vertrouwen in en ervaren weinig responsiviteit van lokale autoriteiten zoals de politie, de wijkagent en de gemeente. We schrijven een adviesrapport voor de gemeente en onderzoeken hoe bewoners en professionals zelf kunnen bijdragen aan het oplossen van deze uitdagende kernopgave.
Onderzoekteam
- Warda BelabasHoofdonderzoeker
- Yasemin BürüngüzOnderzoeksassistent
- Britt Boeddha van DongenProjectleider, onderzoeker en communicatieadviseur
- Renso BorrebachCommunity Researcher
Funding
Vital Cities and Citizens en Resilient Delta Initiative (RDI)
Partners
Het project mijn Beverwaard is een pilot van WijkWijs.