Heb je een functiebeperking, handicap, ziekte of aandoening die invloed kan hebben op je studie? De Erasmus Universiteit wil graag dat iedereen mee kan doen en een fijne studententijd beleeft. Als je bijvoorbeeld ADHD hebt, of je bent blind, (gedeeltelijk) verlamd, depressief, dyslectisch, slechthorend of chronisch ziek, kan studeren nogal wat extra uitdagingen met zich meebrengen. Wellicht heb je moeite met plannen, bewegen, luisteren, lezen, overzicht houden of communiceren. Op deze pagina vind je veel informatie en tips over het studeren met een functiebeperking.
Voorzieningen
Heb je een functiebeperking en wil je weten hoe de universiteit jou hierbij kan helpen tijdens je studie? Neem ten eerste contact op met je studieadviseur om te bespreken welke voorzieningen en regelingen je aan kunt vragen.
Het liefst doe je dit al voordat het collegejaar begint, zodat er op tijd voorzieningen aangevraagd kunnen worden. Maar ook later in het jaar ben je altijd welkom om een afspraak te maken hiervoor. Ook als je geen beperking hebt, maar wel (tijdelijk) hulp nodig hebt of je informatie wil over de mogelijkheden.
Tentamenvoorzieningen
Tentamenvoorzieningen worden altijd op individuele basis toegewezen. De examencommissie van je faculteit beslist voor welke voorzieningen jij in aanmerking komt. Voorzieningen die toegewezen kunnen worden zijn bijvoorbeeld extra tijd 30 minuten, voorlees- of vergrotingssoftware of extra toiletbezoek.
Voorzieningen zelfstudie
Daarnaast kun je een aantal voorzieningen aanvragen bij team SMF. Zoals:
- Pas voor toegang tot bepaalde liften en deuren
- Voorleessoftware voor zelfstudie
- ParkeerlicentieOpent extern
- Kluisje
- Peer coach
Tips voor studenten met een functiebeperking
Naast de ondersteuning en begeleiding die de EUR jou kan bieden, zouden onderstaande tips je kunnen helpen. Het zijn algemene tips die voor veel studenten met een functiebeperking van toepassing zijn. Daarbij is elke student weer anders en staan we voor je klaar om te kijken wat voor jou het beste werkt!
Hieronder vind je per soort functiebeperking specifieke tips die behulpzaam kunnen zijn bij het studeren. Heb jij goede tips die kunnen worden toegevoegd? Laat het ons vooral weten door te mailen naar smf@eur.nl!
- Bij groepsopdrachten: geef aan het begin van een groepsopdracht goed aan wat je wel en niet kunt. Maak een duidelijke taakverdeling zodat iedereen doet waar diegene goed in is en je elkaar kunt aanvullen.
- Het kan vaak helpen om samen met een studiegenoot voorafgaand aan een studieblok een middagje de campus te verkennen. Onderzoek welke routes je het best kunt nemen van het ene gebouw naar het andere. Combineer het nuttige met het aangename en sluit af met een lunch of drankje.
- Vraag aan studiegenoten of je aantekeningen kunt uitwisselen. Zo kun je controleren of je de belangrijkste onderwerpen uit het college hebt gehaald. (Zij kunnen ook gelijk hun eigen aantekeningen controleren, want ook zonder functiebeperking mis je soms iets tijdens college).
- Ruim wat extra studietijd in bij het voorbereiden van colleges en het lezen van je literatuur. Deel de stof op in kleinere stukken zodat je tijd hebt om tussendoor de nieuwe informatie te verwerken, uit te rusten of om te gaan met onvoorziene omstandigheden.
- Maak een planning. Een planning kan heel handig zijn wanneer je studeert en veel andere dingen aan je hoofd hebt. Plan ook rustmomenten en momenten om leuke dingen te doen in! Een planning hoort niet volgestampt te zitten met studiemomenten.
Functiebeperkingen
Bekijk hieronder de verschillende soorten functiebeperkingen, wat ze inhouden en tips die specifiek daarvoor van toepassing zijn.
Workshops en trainingen studievaardigheden
Tijdens en na het studeren heb je veel verschillende vaardigheden nodig. Voor de één zijn deze vaardigheden vanzelfsprekender dan voor de ander. Team Studentbegeleiding organiseert verschillende workshops. Denk aan workshops zoals “Word studieobstakels de baas met effectieve studiestrategieën” en “Doorbreek je gewoontepatronen”. Kijk hier eens naar de agenda met alle mogelijkheden.
Studentbegeleiding en advies
Op de EUR is er een divers en deskundig team werkzaam om jou te helpen bij verschillende vragen. Voor zaken met betrekking tot je beperking en je studie is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met je studieadviseur. Heb je andere vragen over het verloop van je studie of loopbaan, financiën of wil je bepaalde vaardigheden ontwikkelen? Kijk dan eens op de website van ons studentenbegeleidingsteam.
Peer coaching
Een peer coach is een student met een functiebeperking, die begrijpt waar jij tegenaan loopt. Deze peer coach kan je coachen op het gebied van uitstelgedrag, planning, activiteiten ondernemen of je kunt persoonlijk om concrete hulp vragen.
International office
Wil jij naar het buitenland voor een stage of studie en heb je door je functiebeperking meer kosten? Het kan zijn dat de EU op basis van de Erasmus+ beurs een deel van deze kosten dekt. Neem voor meer informatie contact op met het International Office.