Eén miljard euro bezuinigen op het hoger onderwijs. Dat begint in januari al met een bezuiniging van 215 miljoen euro op startersbeurzen. Een slechte ontwikkeling voor Nederland, vertelt onze bestuursvoorzitter Annelien Bredenoord op BNR Radio en De Nieuws BV.
"De bezuinigingen zijn niet alleen zorgwekkend voor de mensen die werken op universiteiten en de studenten die er studeren. In het regeerakkoord staat meer dan 80 keer 'we lossen problemen op met innovatie'. Hoe komt innovatie tot stand? Door wetenschap en onderwijs! Bezuinigen op onderwijs en inzetten op innovatie kan onmogelijk samen", vertelt Bredenoord.
"We doen onderzoek op zoveel actuele thema’s: de wooncrisis, veiligheidsvraagstukken, criminaliteit, klimaatcrisis, democratie en polarisatie. Allemaal zo belangrijk voor Nederland."
Startersbeurzen verdwijnen
Het is nu nog lastig inschatten hoe de bezuinigingen de Nederlandse universiteiten individueel gaan raken. We weten wel dat per 1 januari de starters- en stimuleringsbeurzen worden geschrapt. "Dat zijn beurzen voor jonge talentvolle wetenschappers. Dat geld kregen we 1,5 jaar geleden. We maakten jonge wetenschappers blij met een vast contract en verschillende onderzoeksprogramma’s. Dat zijn langlopende verplichtingen."
Investeren in onderwijs betaalt zich uit
Investeren in onderwijs en wetenschap is een beter idee, dat levert juist geld op. Bredenoord: "Elke euro die je investeert in onderwijs betaalt zich 2,5 keer uit. Niet het jaar erna, maar wel op de lange termijn."
"Bezuinigen op onderwijs en inzetten op innovatie kan onmogelijk samen"
Annelien Bredenoord
Voorzitter van het College van Bestuur
In plaats van investeren komt er nu een gigantische bezuiniging op het hoger onderwijs af. En snel ook. "Er is nog veel onzeker maar het zwarte scenario is dat 10-15% wegvalt op de gehele begroting. Dat komt door stapeling op stapeling van ongunstig uitpakkende maatregelen. Dat zijn grote klappen. Op korte termijn maak je vak- en kennisgebieden kapot. We zijn bang voor een braindrain. Mensen gaan weg uit Nederland. Hopelijk blijven ze in de Europese Unie, maar het kan ook dat ze naar andere plekken gaan. Dat duurt een hele generatie voordat je dat kan herstellen."
Bredenoord sluit af: "De bezuinigingen op hoger onderwijs zijn niet alleen een probleem voor universiteiten, maar uiteindelijk voor de hele Nederlandse samenleving."
- Professor
- Meer informatie
Luister het hele interview terug op BNR.
Luister het interview bij De Nieuws BV terug.
- Gerelateerde content