De bank van Yakub

Pexels

Terwijl___________________, werd de bank toch beroofd. Hoe dat kon, is nog steeds een raadsel.’  Je moet hier het ontbrekende gedeelte van de zin aanvullen en letten op adequaatheid (logica) en grammaticale correctheid. De correctoren van het Staatsexamen zijn hier heel strikt in. Aanvulzinnen zijn een mooie oefening en behalve dat het nuttig is voor je examen leert het mij veel over het denkproces van de schrijver. Je moet door hun ogen leren kijken en dan blijkt jouw logica niet altijd logisch. ‘It is elementary, my dear Watson.’

Yakub schreef: ‘Terwijl we in de achtertuin zaten, werd de bank toch beroofd. Hoe dat kon, is nog steeds een raadsel.’ Hij bedoelt de bank, zijn zitbank die door inbrekers op onverklaarbare wijze uit zijn  woonkamer is ontvreemd terwijl hij nota bene in de achtertuin zat. Ja, ik weet dat het ook gaat om het verschil tussen en roven en beroven maar Yakub kent dat verschil niet en daarna krijgt hij last van een homoniem. Bank is een homoniem, je schrijft het hetzelfde en het klinkt hetzelfde maar de betekenis heeft meerdere moeders. Homoniem, ik moest eraan denken in de regenboogdiscussie. In het geloof van Yakub houden mannen van vrouwen die niet gelijk zijn aan mannen maar is er geen plek voor mannen die van mannen houden of vrouwen van vrouwen. Daarom zit Yakub hier op zijn bankje in zijn achtertuin terwijl ze zijn sofa wegslepen. Ik zou er graag uitgebreider over willen spreken maar Abdullah heeft ook een mooie zin.

'Terwijl ik mijn geld niet daar had, werd de bank toch beroofd. Hoe dat kon, is nog steeds een raadsel.’ U kent Abdullah niet maar neem van mij aan dat hij niet rijk is. Hij zou graag rijk willen zijn of in ieder geval anderen laten geloven dat hij rijk is. In dat laatste schijnt hij te zijn geslaagd want in zijn zin wordt de bank toch beroofd omdat de criminelen denken dat het kapitaal van Abdullah daar in de kluis ligt. Hoe vaker ik de zin lees hoe meer ik de logica ervan ga inzien en toch zegt een gevoel mij dat er iets niet klopt en dat komt door mijn aanname dat Abdullah geen geld heeft. U kent Abdullah niet maar neem van mij aan dat hij multimiljonair is en lees dan de zin opnieuw.

‘Terwijl directeur slaapte, werd de bank toch beroofd. Hoe dat kon, is nog steeds een raadsel.’ Voor u misschien een kwestie van appeltje-eitje maar Jessica komt uit Ecuador en wie weet houdt de directeur een siësta nadat hij de lokale bank heeft afgesloten en een geroosterde cuy (cavia) gaat eten voordat hij een dutje doet. Er doemen filmbeelden op met Charles Bronson en Clint Eastwood en een hoop opwaaiend stof. Wat mijn Latijns-Amerikaanse inleving in de weg staat, is het woordje ‘toch’. Jammer voor Jessica maar dit is grammaticaal fout en niet logisch.

‘Terwijl ik daar was, werd de bank toch beroofd. Hoe dat kon, is nog steeds een raadsel. U kent Muhannad niet maar neem van mij aan dat hij gelijk heeft. Hij komt uit Tsjetsjenië en doet aan mixed martial arts. Denk aan King Kong of de Hulk of iets anders wat genetisch niet in orde is. Hij heeft een baard die begint onder zijn ogen die hij op maandag heeft afgeschoren en op woensdag weer in volle lengte is aangegroeid. Hij is vaak afwezig omdat hij moet vechten in Duitsland of Frankrijk maar hij is ook gevoelig en nogal onhandig en hij kan mooie zinnen maken die niet bij zijn lichaam passen. Ik heb het gevoel dat er iemand anders in hem zit. Blijft overeind dat een bank, welke bank dan ook, niet wordt beroofd als hij daar is.

Een corrector van het Staatsexamen is onafhankelijk en kent de kandidaten niet en dat is terecht en logisch maar wel jammer.

  • Piethein Burmanje (1961) studeerde Geschiedenis in Amsterdam en volgde de lerarenopleiding in Leiden en Utrecht (NT2). Hij werkte als journalistiek medewerker voor NRC-Handelsblad in Brussel en Rotterdam, als publieksvoorlichter voor het Rijksmuseum en als docent NT2 voor Vluchtelingenwerk Nederland. Hij is coauteur van Kleine Mannetjes. Van Alexander de Grote tot Nicolas Sarkozy (Contact, 2012). Sinds 2017 werkt hij als docent NT2 voor het Language &Training Centre van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

    Piethein Burmanje (Blog)
    Arie Kers
Gerelateerde content
Maandelijks kun je genieten van een nieuw verhaal over wat er zich afspeelt tijdens de Nederlands NT2 les.
Schilderij van Carel Willink
Maandelijks kun je genieten van een nieuw verhaal over wat er zich afspeelt tijdens de Nederlands NT2 les.
Lamp

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen