Het werk van Louis Couperus

Rotterdamsch Leeskabinet
Omslag van 'Het snoer der ontferming'

Dit jaar is het Louis Couperusjaar en 160 jaar geleden dat Louis Couperus (1863 – 1923) werd geboren. Een eenvoudige zoekopdracht in onze catalogus laat zien dat het Leeskabinet maar liefst 218 titels in de collectie heeft van en over de auteur van meesterwerken als De stille kracht, De berg van licht en Eline Vere. Een mooie aanleiding om eens twee bijzondere in Rotterdam gedrukte exemplaren uit te lichten.

Omslag van Couperus' 'De Ode' in de stijl van art deco vormgegeven

Te beginnen bij De ode, voorzien van Couperus’ zwierige handtekening. Het boekje werd gedrukt in 1918 bij Nijgh & Van Ditmar’s uitgevers-maatschappij te Rotterdam, en uitgegeven in een oplage van 250 genummerde exemplaren, waarvan 25 op Japansch papier.

Voor de letter tekende Sjoerd Hendrik de Roos (1877-1962), de beroemde Nederlandse letterontwerper, boekbandontwerper en kunstenaar.  Het prachtboekje telt amper dertig bladzijden, met in deze eerste druk de fraaie rode sierinitaal aan het begin van elk hoofdstuk.

Omslag van 'Het snoer der ontferming'

Couperus schreef De ode in oktober 1917. De maand daarna werd het gezet voor Groot Nederland, waarin het in januari 1918 werd gepubliceerd. Na deze eerste publicatie stelde Couperus' neef, Frans Vlielander Hein, voor van De ode een bijzondere uitgave te maken.

Het verhaal, zoals zo vaak bij Couperus, en zoals de titel al verraadt, gaat terug op de Griekse oudheid. Kallirhoë is verliefd op Xenofon, een van de deelnemers aan de Olympische Spelen. Zij verkleedt zich als jongen om erbij aanwezig te kunnen zijn, omdat het vrouwen verboden was.

Een ander bijzonder exemplaar in onze collectie is Het snoer der ontferming (1924, Nijgh & van Ditmar, Rotterdam). In 1922, het jaar voor zijn dood, reisde Louis Couperus in opdracht van de Haagsche Post naar Japan. Hierdoor geïnspireerd begon hij na terugkeer in Den Haag aan een serie Japanse verhalen, die zijn vrouw later heeft gebundeld. Het prachtige bandontwerp van deze eerste druk, gebonden, groen linnen met gouden opdruk, is eveneens van S.H. de Roos.

Voor een schat aan informatie over het werk (en nog veel meer) van Couperus zie de website van het Louis Couperus Genootschap.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen