Tijdens de Open Access Week van dit jaar, met als thema “Community over Commercialization”, wil de Universiteitsbiblioheek graag de aandacht vestigen op academische tijdschriften die werken volgens het Diamond Open Access model. Dit model zorgt ervoor dat wetenschappelijke kennis vrij toegankelijk is voor iedereen, zonder kosten voor auteurs of lezers. In dit model worden alle inhoudelijke elementen geleid door en zijn ze eigendom van wetenschappelijke communities.
Om beter te begrijpen wat het runnen van een tijdschrift volgens dit model betekent, praten we met Benjamin Mullins, redacteur van het Erasmus Journal of Philosophy and Economics (EJPE). Het EJPE is één van de Diamond Open Access tijdschriften die zijn ontstaan aan de EUR en als zodanig biedt het ons een glimp van wat het betekent voor onderzoekers om te besluiten gemeenschap boven commercialisering te stellen binnen de muren van onze eigen universiteit.
Benjamin Mullens:
"De aantrekkingskracht [van het Diamond OA model] is simpel denk ik. Namelijk dat alles wat we publiceren gratis en toegankelijk is voor iedereen. Je hoeft geen deel uit te maken van een instelling die genoeg fondsen heeft om toegang te krijgen, zelfs niet in de academische wereld."
Vanwaar je interesse om voor de EJPE te gaan werken?
Het EJPE wordt geleid door een team van redacteuren van het Erasmus Institute of Philosophy and Economics. De mogelijkheid om deel uit te maken van dit team was voor mij een belangrijke motivatie. En terecht, naar nu blijkt, want samenwerken met de bekwame redacteuren van dit tijdschrift is voor mij een enorm voorrecht en een bron van voldoening.
Ik was ook geïnteresseerd in het onderwerp van het tijdschrift (filosofie van de economie). Redacteur worden gaf me de kans om hier meer over te leren. Het bood ook de mogelijkheid om verschillende vaardigheden te ontwikkelen die je als redacteur nodig hebt en de kans om netwerken te versterken door samen te werken met collega's buiten het tijdschrift.
Wat houdt je werk bij de EJPE in?
Het werk omvat verschillende dingen. Ten eerste krijgt elke redacteur een specifieke taak toegewezen, zoals marketing, secretaris, webmaster, penningmeester, enz. Daarnaast zijn er de dagelijkse redactietaken. We zijn een double-blind peer-reviewed tijdschrift met collegiale toetsing. Recensies worden op vrijwillige basis geschreven. Onze taak als redacteur is om op te treden als poortwachter en ervoor te zorgen dat elk artikel dat ter beoordeling wordt verzonden aan de minimale verwachtingen voldoet. Bij het indienen van manuscripten is het essentieel dat deze voldoen aan bepaalde normen. Dit houdt in dat de manuscripten binnen het bereik van het tijdschrift moeten vallen en voldoende academische kwaliteit moeten tonen.
Bovendien publiceert het tijdschrift een scala aan andere inhoud, zoals boekbesprekingen, interviews, overlijdensberichten, samenvattingen van PhD's, enzovoorts. Dit moet allemaal geredigeerd worden en soms ook geworven worden. Dit is ook meteen de belangrijkste rol die wij als redacteuren vervullen. Daarnaast is het tijdschrift ingebed in het Erasmus Institute of Philosophy of Economics. De academici en masterstudenten van dit instituut spelen ook een belangrijke rol in de bijdragen aan het tijdschrift en verdienen hiervoor ook veel lof.
Wat is volgens jou de aantrekkingskracht van werken voor een Diamond OA tijdschrift?
De aantrekkingskracht is simpel denk ik. Namelijk dat alles wat we publiceren gratis en toegankelijk is voor iedereen. Je hoeft geen deel uit te maken van een instelling die genoeg fondsen heeft om toegang te krijgen, zelfs niet in de academische wereld. Er zijn dus sterke egalitaire overwegingen die het aantrekkelijk maken. Dat vind ìk tenminste aantrekkelijk.
Wat zijn de uitdagingen van het werken voor een Diamond OA tijdschrift?
Er zijn verschillende modellen van Open Access publiceren. Er is bijvoorbeeld het Gold-model en het Hybrid-model, die Article Processing Charges (APC's) hebben. Deze vergoedingen worden betaald aan de uitgever van een tijdschrift. Andere tijdschriften kunnen worden uitgegeven door een vereniging, waarvoor een lidmaatschapsbijdrage wordt gevraagd. In elk geval is er bij deze modellen een bron van inkomsten die op de een of andere manier verbonden is aan het tijdschrift.
Het nadeel hiervan is dat het de neiging heeft om de minst bedeelden te benadelen. Dat is een goed argument tegen dergelijke modellen. Diamond Open Access tijdschriften hebben dergelijke vergoedingen niet. Ze hebben dus geen inkomsten. Maar er zijn wel kosten verbonden aan het publiceren van dergelijke tijdschriften (vooral als je net zo professioneel wilt zijn als niet-Diamond OA tijdschriften). Er moet dus elders geld gevonden worden. Dit is één van de uitdagingen zou ik zeggen.
Wat zouden instellingen volgens jou moeten doen om initiatieven zoals dat van de EJPE te ondersteunen?
Ik weet niet zeker of ik een algemeen antwoord op deze vraag kan geven. Dus laat ik in plaats daarvan een meer specifiek antwoord geven. De EJPE zou ondersteund kunnen worden met een gegarandeerde inkomstenbron (die bijvoorbeeld elke vijf jaar wordt herzien). Dit zou de werkdruk op redacteuren verminderen en zekerheid bieden, zodat we voor de lange termijn kunnen plannen. De EJPE zou institutionele ondersteuning kunnen gebruiken voor haar IT-systemen. Tijdschriften maken bijvoorbeeld gebruik van Online Journal Systems (OJS). Het gebruik en het beheer hiervan brengt kosten en werk met zich mee, daar zou institutionele steun goed uitkomen. Redacteuren hebben over het algemeen een academische opleiding op hun vakgebied. Maar in mijn geval, weet ik bijvoorbeeld nauwelijks hoe ik een computer aan moet zetten, laat staan hoe ik met een ingewikkeld IT-systeem moet omgaan! Ik ben ervan overtuigd dat institutionele ondersteuning op dit gebied zeer nuttig zou zijn voor tijdschriften als de EJPE.
Diamond Open Access tijdschriften zouden ook baat kunnen hebben bij meer gestandaardiseerde en geïnstitutionaliseerde ondersteuning bij basisredactiewerk - het zou echt geweldig zijn als de EUR-bibliotheek een plek had waar we manuscripten naartoe kunnen sturen voor copy editing en opmaak en waar we marketingondersteuning kunnen krijgen. Ik moet wel zeggen dat we al genereuze financiering hebben ontvangen van het Erasmus Open Access Fonds van de EUR-bibliotheek en van de Universiteit van Amsterdam die hierbij kunnen helpen. En we zijn erg dankbaar voor deze steun.
- Meer informatie
Neem voor vragen contact op met het Open Access and Publication Support Team.