In de collectie van het Rotterdamsch Leeskabinet bevinden zich veel publicaties over de Tweede Wereldoorlog en met name over Rotterdam in de bezettingstijd. Behalve studies, zijn daar ook bijzondere eigentijdse bronnen bij. Eén daarvan is een groot blad waarop in de vorm van een stripverhaal met versjes het bombardement en de bezetting van Rotterdam door de nazi’s wordt verteld.
De strekking is misschien niet verrassend, maar blijft toch tamelijk onthutsend: we hebben het platbranden van de stad aan onszelf te danken, omdat we ons verzet hebben. De boodschap is: al wie zich met Engeland verbindt, kan hetzelfde lot tegemoet zien.
Het blad komt uit de grotere publicatie Bilderbogen des Krieges, vermoedelijk in de jaren 1940 tot 1944 uitgegeven door uitgeverij Gustav Kühn in Neuruppin. Hierin worden de oorlogsdaden van het Duitse leger verheerlijkt als ‘gutes Unterhaltungs- und Bildungsmittel’. Het Leeskabinet heeft alleen dit blad over Rotterdam in de collectie. Het was te zien in de vitrinepresentatie die het Leeskabinet inrichtte vanaf november 2018. Deze presentatie sloot aan bij de grote tentoonstelling Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad, in Museum Boijmans van 13 oktober 2018 tot 27 januari 2019.