Eind 2017 verscheen het fraaie en monumentale boek Wat maakt u van het leven? van Sanneke van Hassel en fotograaf Carel van Hees over honderd jaar Volksuniversiteit in Rotterdam. Dat was niet het eerste gedenkboek, gewijd aan deze op Bildung gerichte instelling. In 1927 werd het 10-jarig jubileum gevierd met de uitgave van Het groen wit groene boek, een uitgave van Staal & Co, uit Rotterdam.
De redactie werd gevoerd door ‘mejuffrouw’ I.M. van Dugteren en Henri Dekking. Ida van Dugteren, zo weten we uit de recente studie, was de ‘secretaresse van het bestuur’, tegenwoordig zouden we zeggen ‘directeur’. Zij organiseerde de cursussen, de locaties en hield de administratie bij, zij deed eigenlijk alles wat nodig was om van de Volksuniversiteit een bloeiende instelling te maken.
Het boek is vormgegeven door de Rotterdamse graficus Jac. Jongert, tussen 1919 en 1934 de vaste vormgever van de Volksuniversiteit. Hij ontwierp ook het bekende logo van de zaaier.
Het groen-wit-groene boek bevat behalve artikelen over de geschiedenis, ook speciaal voor deze uitgave geschreven bijdragen van docenten aan de Volksuniversiteit. Daaronder zijn interessante artikelen van architect J.J.P. Oud (over zijn strak-zakelijke woningen in Hoek van Holland), van Jac. Jongert over reclame, Top Naeff over toneel, M.J. Brusse over zijn eerste lezing voor de Volksuniversiteit, Max Euwe over de ontwikkeling van het schaakspel en vele andere.
Het Leeskabinet heeft nog vele andere uitgaven met betrekking tot de geschiedenis van de VU, waaronder het oprichtingsrapport uit 1917 en een uitgebreid met cijfers onderbouwd verslag van het eerste seizoen, van de hand van oprichter W.C. Mees uit 1918. De geschiedenis van dit bijzondere initiatief is gelukkig goed gedocumenteerd!