In september 1940 begonnen acht studenten aan hun studie aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Ze werden lid van het Rotterdamsch Studenten Corps, vormden de jaarclub ‘De Keien’ en gingen samenwonen in een studentenpension aan de Claes de Vrieselaan.
Aanvankelijk ging tijdens de Duitse bezetting het studentenleven gewoon door, maar met de tijd werden de vrienden allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Terwijl deze kooplieden van de toekomst hun leven in de waagschaal stelden, collaboreerde het Rotterdamse bedrijfsleven op grote schaal.
Eén van De Keien, Frits Ruys, groeide in de loop van de oorlog uit tot een van de grootste verzetshelden van Rotterdam. Ruys werd eind 1944 verraden en vervolgens gefusilleerd.
Aan de hand van het logboek van de jaarclub wordt het leven van verzetsheld Frits Ruys verteld. Dit verhaal is een noodzakelijke aanvulling op de geschiedschrijving van Rotterdam.
Merel Leeman is historica en literatuurwetenschapper. Zij promoveerde en doceerde aan de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek aan Columbia University en schreef voor verschillende kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, De Revisor en De Groene Amsterdammer. De Keien is haar eerste boek.
- Meer informatie
Graag aanmelden per e-mail
Lezing woensdag 17 januari, 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30.
Locatie: Erasmus Universiteit, Senaatszaal, Erasmus Building (voorheen gebouw A)
Na afloop signeert de auteur. Boekverkoop door boekhandel v/h Van Gennep.