Hoofdpersoon Kees van der Leeuw is een exponent van een Rotterdamse burgerlijke elite met een sterk ontwikkeld gevoel voor ‘richesse oblige’. Zo zette hij zich onbezoldigd in voor sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en voerde ‘verzoeken’ van diverse kabinetten uit. Hij was geestelijk vader van een UNESCO Werelderfgoed in Rotterdam, een verbinder, onvermoeibaar propagandist, mecenas en vernieuwer op gebieden als architectuur en stedenbouw, werkomstandigheden en geestelijke gezondheidszorg.
- Datum
- donderdag 16 jan 2025, 20:00 - 21:15
- Type
- Algemeen
- Gesproken taal
- Nederlands
- Ticket informatie
Toegang vrij met ticket voor Leeskabinet-leden
Reguliere tickets €5,-
Met de biografie als leidraad behandelt de auteur in deze lezing het Rotterdam aan het einde van de Pruisisch-Franse oorlog, die een periode van welvaart in het achterland inluidde, het Interbellum, en de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Belangrijke spelers binnen deze tijdvakken, zoals - onder meer - Marten Mees, Elie van Rijckevorsel, Hendrik de Monchy en Karel van der Mandele zullen de revue passeren.
Auteur Leonard Kooij is net als Kees van der Leeuw geboren en getogen aan de rand van het ‘Land van Hoboken’ in Rotterdam. In zijn jeugd vormden de gebombardeerde binnenstad zijn speelterrein. Hij groeide op met naoorlogse ontwikkelingen die ook in het boek uitgebreid ter sprake komen, de Wederopbouw, Van Nelle, Functionalisme en Globalisering.
- Meer informatie
Lezing donderdag 16 januari om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30
Locatie: Erasmus Universiteit, Senaatszaal, Erasmus Building (voorheen gebouw A) Bekijk de plattegrond