Public Issues & Imaginaries

Public Issues en Rotterdam

Missie

Team Public Issues & Imaginaries produceert kennis om vormen van (meer-dan-) menselijk samenleven te verbeelden. Vormen die tot minder exploitatie, extractie en ongelijkheid leiden. En die meer democratisch, duurzaam en bevrijdend zijn. We ontwikkelen daartoe onderwijs en onderzoek over grote hedendaagse publieke kwesties (urban politics, work & digitalization, migration, race, gender, class & inequality, en global warming). Kenmerkend voor onze manier van (samen-)werken is dat onze analyses en interventies kritisch en constructief zijn. Dat we onderwijs en onderzoek naar publieke kwesties als manieren gebruiken om anderen te betrekken bij de productie van kennis en mogelijkheden voor rechtvaardige toekomsten. En dat we de bestaande wetenschappelijke en academische praktijk willen transformeren.

Onderzoek

Ons interdisciplinaire onderzoek richt zich enerzijds op het historisch, politiek-economisch en sociologisch analyseren van de (re-)productie van ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Binnen welke instituties en praktijken gebeurt dat? Op welke manieren? En met gebruik van wat voor technologieën, beleidskaders, en (wetenschappelijke) methoden? Anderzijds onderzoeken we hoe ruimte (vrij) kan worden gemaakt om praktijken, technologieën en methoden vanuit gelijkheid en rechtvaardigheid te verbeelden. Dit alles doen we als kritische en publieke sociologen, die continue schakelen tussen conceptuele reflectie en methodologische uitwerking. 

Voorbeelden van sociale instituties, beleidsterreinen, technologieën en methoden die onze bijzondere en kritische aandacht hebben zijn: familierelaties; (regulering van) geautomatiseerd werk; stedelijke digitalisering en stadsontwikkeling; data science en methoden van sociaal-wetenschappelijk onderzoek; raciaal kapitalisme en migratiepolitiek; anti-racisme en diversiteits- en inclusiebeleid, en natuurbeheer.

Klik op een onderzoeksthema om meer te weten te komen over ons onderzoek:

Migratie en diversiteitsbeleid
Organisatiedynamiek in de Digitale Samenleving
Familie en ongelijkheid
Migratie en diversiteitsbeleid
Migratie en integratie
Antidiscriminatiebeleid
Raciaal kapitalisme
Stedelijke diversiteit
Slimme steden
Stad en ongelijkheid
Vital cities and citizens

Onderwijs

Onderwijs is voor ons dé manier om studenten te betrekken bij de productie van kennis en mogelijkheden voor rechtvaardige toekomsten. In de Bachelorfase doceren we (de filosofie van) sociaal-wetenschappelijke methoden en sociologische theorie. Binnen de Master Sociologie verzorgen we onderwijs voor Engaging Public Issues, Social Inequalities, Digitalisation in Work & Society en Grootstedelijke Vraagstukken. We zijn gecommitteerd aan interdisciplinair onderwijs. Daarom doen we mee met bredere onderwijsinitiatieven, bijvoorbeeld bij het Erasmus University College en de Erasmus School for Philosophy. En daarom werken we mee aan het ESSB Bachelor Honours Programma, het EUR-brede Master Honours Programma Tackling Inequalities en de LDE Minor From Smart to Shared Cities.  

Impact

We willen onze inzichten delen en bestaande vormen van kennis en data helpen beschikbaar stellen om de vorming van die publieken te accelereren die ongelijkheid en onrechtvaardigheid kunnen en willen transformeren. Dat proberen we te doen in ons onderwijs, met ons onderzoek en door onze actieve bijdragen aan het publieke debat. Maar ook door op een gelijkwaardige, respectvolle en wederkerige wijze samen te werken met bestaande initiatieven, organisaties en netwerken die sociale en planetaire exploitatie en extractie bestrijden. Hiermee willen we een andere kijk op “academische impact“, “responsible science” en de “civic university” stimuleren. Eén waarin universiteiten, inclusief de onze, hun eigen aandeel in historische en voortdurende ongelijkheid en onrecht erkennen en actief transformeren. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen