In het kader van de Week van de Mediawijsheid 2022 voerde het MediaMovez team in samenwerking met het Netwerk Mediawijsheid en de Nationale Wetenschapsagenda onderzoek uit naar het gedrag van omstanders bij shaming, cancelling en andere kwetsende situaties online.
Gedrag omstanders beter begrijpen
Omstanders kunnen een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van kwetsend gedrag online en het verzachten van de gevolgen ervan voor de betrokkenen wanneer zij op een positieve manier als upstander in actie komen. Om campagnes en interventies (zoals bijvoorbeeld educatieprogramma’s) te ontwikkelen die effectief zijn in het aanmoedigen van upstandergedrag online, is het essentieel om dat gedrag eerst beter te begrijpen. Het is vooral belangrijk te begrijpen wat bepaalt of omstanders wel of juist niet in actie komen als zij zien dat iemand online gekwetst wordt. Het doel van dit onderzoek was om die vraag via een grootschalige survey onder Nederlandse sociale-mediagebruikers tussen de 16 en 80 jaar en observatiestudie onder scholieren te beantwoorden.
Onderdeel van onderzoek naar veilig online gedrag
Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Empowering children to behave safely online: an integrated developmental-behavioral approach to digital media literacy’ van dr. Esther Rozendaal, waarvoor zij financiering (Vidi-subsidie) ontving van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).
Meer lezen
- Een onderzoeksrapport waarin de bevindingen van de survey en de observatiestudie beschreven worden
- Een wetenschappelijke onderbouwing van het survey-onderzoek, inclusief de belangrijkste statistische analyses
- Een samenvatting van het onderzoeksproject ‘Empowering children to behave safely online: an integrated developmental-behavioral approach to digital media literacy’, inclusief beschrijving van het Media Empowerment model
- Een Bitefile waarin we op basis van literatuuronderzoek 10 tips geven om upstandergedrag online te stimuleren