Mensen vanuit de WW helpen een baan te vinden die bij hen past. Dat is kort gezegd wat WW@WORK inhoudt. Wat begon als een tijdelijk project van de gemeente Rotterdam, blijkt succesvol voor meerdere partijen. Manager Astrid van Aalst (38) en meewerkend coördinator Herman Klapdoor (67) vertellen over de unieke aanpak van WW@WORK en hun samenwerking met hoogleraar Semiha Denktaş van BIG’R.
Zowel Astrid als Herman begonnen hun loopbaan in het onderwijs, voordat ze bij de gemeente Rotterdam in dienst kwamen. Een switch die niet heel gek is, vindt Herman: “In het onderwijs begeleid je mensen naar een hoger doel. Dat doen we bij WW@WORK ook.” Beiden halen er voldoening uit om mensen verder te helpen, of nog beter: gelukkig te maken.
Van WW naar werk
WW@WORK is bedoeld voor Rotterdammers van wie binnen zes maanden de WWuitkering eindigt en die nog geen nieuwe baan hebben gevonden. Naast hulp van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), kun je in zo’n situatie gebruik maken van de begeleiding van team WW@WORK. De gemeente Rotterdam wil met die begeleiding Rotterdammers helpen aan een nieuwe baan en ermee voorkomen dat ze instromen in de bijstand. Van WW naar werk dus. Wie zich aanmeldt krijgt hulp en advies om succesvol te solliciteren, mag deelnemen aan oefensessies (over bijvoorbeeld sollicitatievaardigheden) en ontvangt wekelijks een vacatureaanbod. De kracht zit hem in de persoonlijke begeleiding van de adviseur. Astrid: “Wij willen een band opbouwen. Dat doen we door telkens vanuit dezelfde adviseur wekelijks of zelfs dagelijks contact te houden. Zo weet de werkzoekende vanaf dag 1 bij wie hij of zij terecht kan. En het helpt onze adviseur om iemand echt te leren kennen en diegene vandaaruit te begeleiden naar passend werk.”
Positieve, motiverende aanpak
WW@WORK werkt in haar aanpak vanuit de gemeente Rotterdam nauw samen met het UWV. Omdat deelname aan het programma vrijwillig is, is die samenwerking voor Astrids team essentieel. Deelnemers komen namelijk via een uitnodiging van het UWV binnen. Veel hangt dus af van hoe zo’n uitnodiging is geschreven. En daar komt de samenwerking met de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences om de hoek kijken. Astrid: “De onderzoekers van Behavioural Insights Group Rotterdam (BIG’R) hebben ons geholpen om nudging toe te passen: een positieve manier van gedragsbeïnvloeding. We wilden ervoor zorgen dat de brief die het UWV verstuurt, op een laagdrempelige, positieve manier zou uitnodigen om deel te nemen aan WW@WORK.” Herman vult aan: “De kunst is om je boodschap op zo’n manier te verwoorden dat mensen denken: ‘Dit wil ik niet missen!’” Dat principe van een positieve, motiverende aanpak passen Astrid en Herman in het hele traject toe. “Als je zelf positief bent en zorgt voor een goede sfeer dan roept dat bij deelnemers ook een positieve houding op. Dan wordt het traject een cadeautje dat ze uit mogen pakken. En dat is het in feite ook!”, vindt Herman.
Ambitieus
“Dit project hadden we niet voor elkaar gekregen zonder zo’n gedreven en creatief team”, vertelt Herman. Binnenkort neemt hij vanwege zijn naderende pensioen afscheid en dat zit hem toch wel hoog. “Ik heb het contact met dit jonge team zo gewaardeerd! Mijn collega’s geven mij elke dag veel energie en op mijn beurt kan ik heel veel betekenen in dit werk. Dit is een team dat vertrouwen heeft in elkaar en dat is zo belangrijk. Ik wens Astrid en haar collega’s toe dat ze die sfeer kunnen vasthouden.” Astrid knikt begrijpend: “Samenwerking groeit als je vrijheid en vertrouwen krijgt.” Hoewel WW@WORK begon als een tijdelijk project, is ze ambitieus over de toekomst: “We hebben laten zien wat wij kunnen betekenen voor Rotterdammers die werk zoeken. Dat hebben we bereikt dankzij een goede samenwerking met het UWV en de gemeente Rotterdam en met hulp van BIG’R. Die samenwerking wil ik vasthouden en verder uitbouwen.”
BIG’R
Met behulp van onderzoek in de praktijk zet Behavioural Insights Group Rotterdam (BIG’R) Rotterdamse dilemma’s om in effectiever gemeentebeleid. Medeinitiatiefnemer is Semiha Denktaş (47), hoogleraar en vice-decaan onderzoek bij ESSB. “De kracht van BIG’R is dat het team bestaat uit gedragsonderzoekers, beleidsmakers en specialisten. Zij pakken een vraagstuk gezamenlijk op. Ik ben daar heel enthousiast over, want door deze werkwijze staat wetenschap direct in dienst van de maatschappij: het is een living lab.”
Nudging
Het eerste experiment voor BIG’R was heel concreet. Bij Nesselande in Rotterdam zetten mensen hun vervoersmiddel te dicht bij het strand, waardoor hulpdiensten dat gebied moeilijk konden bereiken. Hoe pak je zo’n probleem aan? Denktaş: “Voor BIG’R was dit een prachtige case om aan de hand van interviews en observatie direct aanpassingen te doen en de omgeving veiliger te maken. Dat hebben we met behulp van nudging bereikt. Nudging is een positieve manier van gedragsbeïnvloeding. Je maakt het mensen makkelijk om ongewenst gedrag te veranderen. Denk aan de piepjes als je je autogordel vergeet om te doen. Als gedragswetenschapper vond ik het fantastisch om te zien hoe we bij dit experiment onze kennis direct konden toepassen in de praktijk!”
- Professor