Waarom neemt het aantal jongeren dat aan angst en depressie lijdt toe?

Foto van Eveline Crone
Foto van Eveline Crone

Twintig jaar geleden begon het aantal jongeren dat aan angst en depressie lijden toe te nemen. Volgens neurowetenschapper Eveline Crone zijn daar meerdere verklaringen voor. ‘Het is in ieder geval normaler geworden om over mentale problemen te praten. Als je het er veel over hebt, dan is het er ook’, zegt ze tegen NRC. 

Onderzoek naar én met jongeren

Crone betrekt jongeren bij het stellen van onderzoeksvragen als: Wat vinden zij belangrijk? Wat hebben zij nodig? Het viel Crone op dat vooral jongeren die geïnteresseerd zijn in wetenschap werden betrokken bij onderzoek. Ze is toen ook gaan praten met jongeren die je normaalgesproken niet zo snel meedoen aan panels, zoals jongeren uit Rotterdam-Zuid. 

Bepaalde mythes konden de onderzoekers al gauw ontkrachten. Bijvoorbeeld dat jongeren in de lockdowns hun camera’s tijdens online-lessen uitzetten omdat ze ongeïnteresseerd zouden zijn. Het was onvermogen, onzekerheid.

Angst en depressie voorkomen

Steeds meer jongeren lijden aan angst en depressie. ‘Wat we daaraan kunnen doen? Jongeren bekrachtigen in wat ze sterker maakt’, zegt Crone. ‘Ze hebben allemaal dezelfde fundamentele behoeften: de wereld ontdekken, intieme vriendschappen opbouwen, gehoord en gezien worden.’ Volgens Crone is het belangrijk dat ze meer inspraak krijgen. ‘Het is niet alleen: jij moet sterker worden. De omgeving moet ook sterker worden.

Lees het gehele artikel op NRC.

 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen