Nood breekt wet. Het is een oud Romeins gezegde, dat ook nu in de coronacrisis lijkt op te gaan. Noodmaatregelen worden ingevoerd, zonder deze uitgebreid democratisch af te wegen, aldus EUR-hoogleraar sociale theorie Willem Schinkel. Zo worden grote bedrijven gered met gemeenschapsgeld, terwijl zij tegelijkertijd veel werknemers ontslaan. Dit ondermijnt de democratie, beargumenteert Schinkel.
Schinkel merkt op dat de noodmaatregelen van publiek geld betaald worden, terwijl de democratische controle hierop ontbreekt. "Minister Wiebes van Economische zaken (VVD) zei afgelopen weekend in een en hetzelfde interview dat zzp’ers en mensen met een nul-uren contract daar zelf hebben voor gekozen, en dat KLM – dat heeft aangekondigd duizenden banen te schrappen – uiteraard overheidssteun krijgt. Heeft KLM er niet voor gekozen een bedrijf te zijn?", vraagt Schinkel zich af.
"In deze uitzonderlijke toestand is het in ieders belang ook de lange termijn van onze democratie en economie in het oog te houden."
Prof. dr. Willem Schinkel
Hoogleraar sociale theorie
Dit kan anders, volgens de hoogleraar. "Er is niets natuurlijks aan dit economisch systeem. Er zijn heel andere condities denkbaar waarin een gezondheidscrisis zich niet onmiddellijk in democratische en economische uitzonderingstoestanden zou vertalen." Schinkel pleit voor een andere maatschappij, waarin "de gemeenschap niet als vangnet voor de markt zou fungeren, zoals nu, maar eigenaar en begunstigde zou zijn van alles wat geproduceerd wordt".
"In deze uitzonderlijke toestand is het in ieders belang ook de lange termijn van onze democratie en economie in het oog te houden," concludeert hij tot slot.
- Professor
- Meer informatie
Lees het volledige artikel in het NRC.