Van euro’s naar invloed

hoe burgers het budget verdelen
Colleagues discussing
Colleagues discussing

De behoefte om burgers invloed te geven wordt steeds groter en groter. Allerlei democratische innovaties worden ingezet om die behoefte te vervullen. Een burgerbegroting is zo'n manier—het is een instrument waarmee burgers beslissingen kunnen nemen over een budget. Bij een burgerbegroting overleggen inwoners met elkaar (#deliberatie) en beslissen ze samen (#participtie) over de verdeling van een budget. Bestuurskundigen van Erasmus Universiteit Rotterdam hebben samen met Europese collega’s het Handbook of EU Participatory Budgeting geschreven.

In het nieuwe handboek, gebaseerd op de bevindingen van het Europese DEMOTEC-onderzoek, worden lessen gedeeld uit zeven landen: Cyprus, Griekenland, Ierland, Polen, Roemenië, Schotland en Nederland. Dit boek biedt niet alleen een overzicht van algemene handreikingen voor het organiseren van burgerbegrotingen, maar zoomt ook in op specifieke en innovatieve voorbeelden.

In dit handboek vind je de meest recente, praktisch toepasbare inzichten over burgerparticipatie, inclusief de uitdagingen en successen uit de praktijk. Voor iedereen die wil weten hoe participatieve budgettering in Europa vorm krijgt en wat hiervan te leren valt, is dit dit handboek onmisbaar."

Handbook of EU Participatory Budgeting: the next steps towards engagement

Dit handboek is bedoeld als praktische gids voor beleidsmakers, gemeenschapsorganisatoren, activisten en iedereen die geïnteresseerd is in PB. Het biedt de tools, bronnen en kennis die nodig zijn om succesvolle PB-processen te ontwerpen en implementeren.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl, 0683676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen