Van belangenconflicten naar gemeenschappelijke doelen: de vaardigheden van een goede regisseur

Interview met Frank Beemer, docent bij Regie in Netwerken en Ketens

Voor de meeste maatschappelijke (en ook voor veel commerciƫle) opgaven, is samenwerking over grenzen cruciaal voor het behalen van het uiteindelijke doel. Maar hoe faciliteer je een goede samenwerking tussen organisaties met verschillende belangen en verantwoordelijkheden? Dat is waar een netwerk- of ketenregisseur om de hoek komt kijken. Met meer dan 20 jaar ervaring als Netwerk- en Ketenregisseur weet Frank Beemer uit ervaring wat er komt kijken bij Regie. Als kerndocent van de Opleiding Regie in Netwerken en Ketens leert hij deelnemers in zeven dagen hoe je een goede netwerk- of ketenregisseur wordt. "Goede regisseurs zien (potentiele) conflicten als een uitdaging, en durven juist de lastige kwesties bespreekbaar te maken."

Wat is netwerk- of ketenregie?

Bij ketenregie moeten verschillende organisaties samenwerken om een product of dienst te kunnen leveren. Dit kan van alles zijn, van de re-integratie van ex-gedetineerden tot de levering van gezondheidszorg. Wat kenmerkend is aan netwerkregie, is dat iedere organisatie verantwoordelijk is voor een deel van het proces (de organisatieprestatie) en dat de samenwerking cruciaal is voor het realiseren van de maatschappelijke waarde: de maatschappelijke prestatie. De regisseur organiseert effectieve samenwerking tussen de partijen zodat niet alleen de organisatieprestaties, maar ook de maatschappelijke prestatie wordt behaald.

Hoe word je een goede netwerk- of ketenregisseur?

Als regisseur ben je dus niet verantwoordelijk voor het eindresultaat, dat zijn de partijen samen,  maar wel voor de kwaliteit van de samenwerking. Regisseren is sturen zonder macht, je kan de ander niet dwingen iets te doen. Een goede regisseur weet ook hoe hij/zij samenwerkingspartners kan helpen hun individuele belangen te realiseren, om zo het maatschappelijk belang te dienen. Goede regisseurs kunnen goed omgaan met tegenslag en vinden het leuk om conflicten uit te spreken en op te lossen. Belangrijk is dat je jezelf geen regisseur kan noemen, je moet die rol verdienen en andere partijen in je netwerk moet jou erkennen als regisseur.

Hoe leer je deze kwaliteiten tijdens de Opleiding Regie in Netwerken en Ketens?

De opleiding richt zich op het aanleren van verschillende interventies en technieken om partijen met verschillende belangen duurzaam en efficiƫnt te verbinden. Ook leer je meer over de wetenschappelijke basis van netwerkleiderschap en organisatieleiderschap. Het belangrijkste is echter dat je tijdens de opleiding aan de slag gaat met je eigen netwerk of ketenorganisatie om te begrijpen welke belangen er spelen en om een goede inrichting van het bestuur te ontwerpen waardoor jouw partners hun medeverantwoordelijkheid blijven nemen. Door deze praktische ervaring te combineren met theoretische kennis, leer je hoe je een effectieve regisseur kunt worden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen