Hoe voorkomen we onderzoeksmoeheid? Wat kunnen we doen om mensen te (blijven) betrek-ken in onderzoek waarop sociaal beleid gebaseerd wordt? Dit thema staat centraal in de voorjaarseditie 2025 van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. De ESSB-podcast : Onderzoeksmoeheid voorkomen? van onderzoeker Joris Beek en podcastmaker Hajo Magré, was mede de inspiratie voor dit themanummer.
Mensen in wijken willen vaak niet meer meewerken aan onderzoeken in hun buurt, omdat ze er veel tijd aan kwijt zijn, steeds weer nieuwe onderzoekers over de vloer krijgen, de resultaten niet terughoren en vooral ook geen veranderingen zien in hun wijk. In het dossier met de titel ‘Stop onderzoeksmoeheid’ belicht de redactie allerlei aspecten met de onderliggende gedachte: hoe kan sociaalwetenschappelijk onderzoek betrouwbaar en waardevol blijven?
Dienend aan de gemeenschap
In het dossier schrijven Joris Beek en Fenna van Marle van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) een inleiding, mede gebaseerd op de ESSB podcast waarvoor Beek eerder het initiatief heeft genomen. Joop Hofman en Birgit Oelkers zien de oplossing in onderzoeksaanpakken die dienend zijn aan de ontwikkeling van de gemeenschap. Een reportage van Jan van Dam laat zien hoe onderzoekers die aan de slag willen in een wijk eerst moeten aankloppen bij een burgerinitiatief. Onderzoekers Fenna van Marle, Marieke Breed en Tim ’S Jongers vragen zich af of kennis uit onderzoek ook op de juiste manier aankomt bij beleidsmakers.
Daarnaast een verhaal uit de praktijk: hoe je weerstand van bewoners tegen al dat onderzoek kunt voorkomen, laat Wijkwijs in Rotterdam zien (door Seline Westerhof, Beitske Boonstra, Jelle Burger, Mike Duijn, Jurian Edelenbos, Jiska Engelbert (ESSB)). Neeltje Spit, Anneke Brock en Albert Jan Kruiter vertellen Jan van Dam over actieonderzoek en onderzoeksmoeheid en Anchrit Wille en Inge Goorts spuien hun gedachten over het betalen van onderzoeksdeelnemers.
Met ook bijdragen van Malin Winter (over social designers), Joost Kappelhof (SCP) en Barry Schouten (CBS) over het Nederlandse enquêteklimaat en Nele Blommestein over gemiste kansen door een verkeerde onderzoeksaanpak.
Het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken (TSV) geeft antwoord op maatschappelijke kwesties door interviews, reportages, opiniestukken en onderzoeksbijdragen. Het wordt uitgeven door Uitgeverij Van Gennep. Het themanummer is later ook terug te vinden op de website van Movisie.
- Meer informatie
Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl
- Gerelateerde content