Socioloog Godfried Engbersen verbaasd over uitkomsten CBS-onderzoek naar persoonlijk welzijn

Jesse van Vliet

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat het persoonlijk welzijn niet heeft geleden onder de coronacrisis. Prof. dr. Godfried Engbersen zegt in Trouw ‘een beetje verbaasd’ te zijn over de uitkomsten van dit CBS-onderzoek. Engbersen doet zelf ook onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis. Hij denkt dat de meetinstrumenten die het CBS gebruikt niet gevoelig genoeg zijn om het persoonlijk welzijn echt goed te meten.

CBS meet gemiddelde

“Sociaaleconomisch blijft de schade beperkt. Dat heeft alles te maken met de steunmaatregelen. Die hebben negatieve effecten gedempt. Dat zie je terug bij de cijfers over werkloosheid en de bijstand. De toename is beperkt”  legt Engbersen uit. Tegelijkertijd zijn er steeds meer berichten dat groepen in de samenleving zich zorgen maken en het persoonlijk welzijn van deze groepen achteruitgaat. Dat de CBS dit niet heeft gevonden in hun data heeft er mee te maken dat zij jaarcijfers presenteren. Op verschillende momenten heeft het CBS gepeild hoe het met Nederlanders ging en dit hebben ze gepresenteerd als gemiddelde. Dit gemiddelde laat niet zien hoe het welzijn van Nederlanders zich gedurende het jaar heeft ontwikkeld.

Vertrouwen in politiek

Een onderdeel van persoonlijk welzijn is het vertrouwen dat iemand heeft in politici. Nederlanders waren aan het begin van de pandemie positiever dan ooit en stonden volledig achter het beleid. “Dat zie je altijd bij een grote externe dreiging, dan schaart de bevolking zich achter de leiders. In onze onderzoeken zien we dat dat minder is geworden in de loop van het jaar. Ik verwacht dat die afkalving van steun dit jaar doorzet. Dat heeft te maken met de wisselende maatregelen en problemen rond vaccinaties” verklaart Engbersen. De verkiezingsuitslagen laten zien dat Nederland het zittende kabinet wel steun geeft. Engbersen: “Corona heeft alles in de schaduw gesteld en uit de verkiezingsuitslag kun je concluderen dat een groot deel van de bevolking achter het regeringsbeleid staat. De vraag is of dat zo blijft. Ik vermoed zelf dat het vertrouwen afkalft.”

Lees het hele artikel in Trouw.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen