Slimme stad mag ons niet zomaar overkomen

White paper van LDE Bold Cities start een goed gesprek

Willen we dat scanauto’s parkeerboetes uitdelen en gedumpt afval signaleren? En welke problemen lost dat eigenlijk op? In de nieuwe White Paper van Leiden-Delft-Erasmus Universities en het Centre for BOLD Cities starten zeventien wetenschappers en praktijkexperts in duo-interviews het gesprek dat de samenleving hoognodig moet aangaan. ‘We hebben het visionaire denkwerk uitbesteed aan techbedrijven.’

Vanuit Erasmus Universiteit Rotterdam hebben prof. dr. Liesbet van Zoonen, dr. Jiska Engelbert, dr. Freek de Haan en Vivien Butot meegewerkt aan deze publicatie.  

WhatsApp-buurtpreventie en cameradeurbellen kunnen helpen misdaden op te lossen. ‘Zou ik ook digitaal kunnen surveilleren?’, vroeg de bekende twitter-cop Wilco Berenschot zich af. Dat die medaille ook een keerzijde heeft, blijkt in het gesprek dat hij voerde met dr. Freek de Haan de derde white paper van Leiden-Delft-Erasmus Universities, ditmaal met het Centre for BOLD Cities. Die keerzijde omvat natuurlijk privacy, maar ook gevoelens van angst en onrust: ‘Als een WhatsApp-groep erg gefocust is op dreiging, creëer je een bubbel waarin je buurt onveilig lijkt’, aldus De Haan.

Negen hoofdstukken, zeventien experts

In negen hoofdstukken laten zeventien praktijkexperts en wetenschappers zien hoe data en technologie kansen bieden om de stad leefbaarder te maken. En vooral ook om daar met burgers en bestuurders samen aan te werken. Zo komen Living labs zoals in Scheveningen en Eindhoven ter sprake, en de rol van Kunstmatige intelligentie (AI) in besluitvorming.

Bewoners in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wisten slimme lantaarnpalen buiten de deur te houden. ‘We gingen niet tegenover, maar naast de gemeenteraad staan’, verklaart betrokkene Marnix Lamers de succesvolle weerstand in een interview met Vivien Butot. Bij citizen science, dataverzameling door burgers, valt het nog tegen wat initiatiefnemers voor elkaar krijgen als ze bijvoorbeeld luchtvervuiling aan de kaak stellen met eigen data. Te vaak schuiven autoriteiten de resultaten opzij, omdat de metingen niet precies genoeg zouden zijn.

Gemeenteraad, techbedrijven & visionair denkwerk

De gemeenteraad lijkt zich afzijdig te houden bij het nemen van beslissingen over technologie in de stad. Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en dr. Jiska Engelbert, universitair hoofddocent (Slimme) Stadssociologie, analyseren hoe dat komt, welke problemen dat oplevert en wat eraan te doen is. ‘We hebben het visionaire denkwerk uitbesteed aan techbedrijven.’

Terwijl cameratoezicht en scanauto’s steeds gewoner worden, hebben de meesten van ons wel iets anders aan ons hoofd dan nadenken over slimme technologie in de stad. Dat is een van de redenen dat techbedrijven veel macht hebben over technologie in de openbare ruimte. Over het doel van technologie in een ‘slimme’ stad wordt nog te weinig gepraat, valt wetenschappelijk directeur van het Centre for BOLD Cities Liesbet van Zoonen op. Dat gesprek moet wel gevoerd worden, anders worden we overrompeld. ‘Daarbij moet deze vraag voorop staan: in wat voor stad willen wij leven?’

De White Paper is hieronder te downloaden of te lezen op leiden-delft-erasmus.nl. Na de zomer komen alle artikelen ook in het Engels online. Voor iedereen die liever een fysieke versie leest: deze is hier te bestellen.

Professor
Onderzoeker
Onderzoeker
Freek de Haan
Promovendus
Meer informatie

Marjolein Kooistra, Communicatie ESSB | 0683676038 | kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen