Problemen bij uitvoeringsorganisatie niet alleen door personeelstekorten

View of rotterdam

Naar aanleiding van het onderzoek door de NOS naar de personeelstekorten bij de uitvoeringsorganisaties geeft hoogleraar Bestuurskunde, Sandra van Thiel een reactie op NPO Radio 1 en het 8 uur journaal van 9 augustus 2022.

Uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst, het UWV en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben moeite om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken en moeten daardoor hun processen aanpassen. Zo komen dagprogramma's van gedetineerden onder druk te staan en zijn wachttijden bij de BelastingTelefoon en voor het aanvragen van verblijfsvergunningen opgelopen. In tijden van recordkrapte blijkt de overheid dus geen uitzondering.

De NOS vroeg tien uitvoeringsorganisaties hoeveel vacatures er openstaan en of zij hun werkwijze hebben moeten aanpassen. Op de Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na, zeggen alle organisaties dat ze last hebben van de arbeidsmarktkrapte.

Van Thiel “Een belangrijke oorzaak is de gerichtheid op kostenefficiëntie. Bedrijven hebben ook een kern die er is om crises op te vangen, maar bij de overheid wordt dat gezien als verspilling van belastinggeld. Terwijl je nu bij de IND de gevolgen ziet."

Van Thiel ziet ook problemen bij de uitvoerbaarheid: "Je kan al het personeel in de wereld hebben, maar dat maakt niet uit als een wet moeilijk uitvoerbaar is. De politiek is soms meer bezig met het maken van beleid dan met uitvoerbaarheid."

 

Terugluisteren
Radio 1 Nieuws BV – 9 augustus 2022
8 uur journaal – 9 augustus 2022 (vanaf min 4.50)

Teruglezen
Artikel op nos.nl

Sandra van Thiel is hoogleraar Publiek Management bij het Departement Bestuurskunde en Sociologie. Haar onderzoeksinteresses gaan uit naar semi-autonome uitvoerende agentschappen, die belast zijn met de uitvoering van overheidsbeleid maar op armlengte van de overheid opereren. (uitvoeringsorganisaties). Naast haar academische werk treedt zij veelvuldig op als adviseur van overheden en uitvoeringsorganisaties. In 2012 coördineerde zij een parlementaire enquête over dit onderwerp voor de Eerste Kamer.

Meer informatie

Marjolein Kooistra, persvoorlichter ESSB | kooistra@essb.eur.nl + 31 6 83676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen