Overgaan op kernenergie? Het langetermijnprobleem is politiek

In een nieuwe serie van de Clingendael Spectator wordt het debat over de toekomst van kernenergie in Nederland vanuit verschillende oogpunten gevoerd. Kernenergie wordt door velen gezien als enige optie om onze energie in de toekomst duurzaam op te wekken. Wall Street Journal publiceerde zelfs een essay met de titel "Only Nuclear Energy Can Save the Planet". Terwijl het debat over nieuwe kerncentrales vaak wordt gevoerd met economische en technische argumenten, stellen professor McCauley en dr. Onderco dat de politiek het grootste obstakel is voor een bredere toepassing van kernenergie.

Politieke weerstand op meerdere niveaus

Het politieke verzet tegen kerncentrales vindt niet alleen plaats op lokaal niveau, maar ook op nationaal en internationaal niveau. Op lokaal niveau, maken bewoners bezwaar tegen een kerncentrale dichtbij hun huis. Op nationaal politiek niveau zorgen de hoge kosten van de bouw van kerncentrales voor problemen. De bouw van een nieuwe kerncentrale vergt namelijk een investering van de overheid. Tot slot, reikt het debat rondom nieuwe centrales ook voorbij grenzen. Buurlanden in Europa tekenen bezwaar aan tegen kerncentrales die te dicht bij hun grenzen liggen. Deze bezwaren zijn er niet alleen tegen de centrales zelf, maar ook tegen de opslag van kernafval.

Regelgevingskader en veiligheidspolitiek

Een ander probleem dat zich voordoet op politiek niveau, is het ontbreken van een goed regelgevingskader. Landen met weinig nucleaire activiteiten, hebben vaak geen goed regelgevingskader. Doordat zij geen of weinig kernenergie gebruiken, missen zij ook de stimulans om goede regelgeving hierover op te stellen.

Bij elke investering in kernenergie gaan ook vragen rondom veiligheid spelen. Het gevaar bestaat dat de kernenergie gebruikt gaat worden voor militaire doeleinden. Op internationaal niveau bestaat er juridische regelgeving om dit te voorkomen. Deze regelgeving lijkt echter alleen ten goede te komen aan landen die nucleaire technologie kunnen leveren en zelf al kernwapens bezitten.

Gezien de politieke implicaties van kernenergie op verschillende niveaus pleiten McCauley en Onderco er dan ook voor dat de Nederlandse overheid de beslissing om te investeren in kernenergie niet lichtzinnig neemt.

Lees hun volledige betoog met al hun argumenten over deze kwestie in de Clingendael Spectator.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen