Onderzoekers over hun verblijf in het buitenland

Onderzoekers vertellen over hoe hun verblijf in het buitenland hun studie, onderzoek of persoonlijke leven heeft verrijkt.  

Jonathan Mijs – Boston 

Tijdens mijn studie heb ik een halfjaar in Californië gestudeerd. Daarna promoveerde ik en gaf ik les aan Harvard en deed ik onderzoek in Londen. Een Marie Curie beurs bracht me terug naar Europa.  

Ik heb bewust voor ESSB gekozen omdat hier een onderzoeksgroep werkt die, net als ik, de link legt tussen de sociale omgeving en denkbeelden die mensen ontwikkelen over ongelijkheid. De vriendschappelijke en constructieve werksfeer bij ESSB bevalt goed. Ook de humor op de werkvloer kan ik waarderen.  

Door mijn internationale ervaringen stel ik in mijn onderzoek vaak vergelijkende vragen zoals: Hoe werkt het hier? Wat maakt deze omgeving bijzonder? Mijn reizen hebben me ook een divers netwerk opgeleverd, waardoor ik kan samenwerken met mensen met verschillende perspectieven. Dat verrijkt mijn werk en geeft me inspiratie.  

Ik kan het studeren en werken in het buitenland zeker aanraden en ben altijd bereid om studenten of collega’s te helpen die ook ervaring willen opdoen in de VS of elders.  

Türkan Ertuna Lagrand – Ankara 

Tijdens mijn loopbaan heb ik in Turkije, België en Nederland gestudeerd en gewerkt. Sinds 2017 werk ik als universitair hoofddocent aan het Erasmus University College, waar ik diverse cursussen over Europees recht geef. Door mijn ervaringen in verschillende sociale, juridische en politieke contexten heb ik gezien dat wat voor de een normaal is niet per se ook normaal is voor de ander. Dat besef maakt je ruimdenkend, wat ik in mijn lessen en onderzoek erg belangrijk vind.

Ik waardeer de vriendschappelijke sfeer op de faculteit enorm, maar dat was in het begin voor mij wel wennen! Ik kom uit een zeer hiërarchische cultuur. Ik weet nog dat toen ik in Rotterdam begon aan mijn PhD, ik opstond wanneer een hoogleraar binnenkwam. En het duurde een paar jaar voor ik ze niet meer met hun titel aansprak, maar met de voornaam. Die ongemakkelijke momenten van toen helpen me nu bij de omgang met buitenlandse eerstejaarsstudenten aan het EUC. 

Novika Purnama Sari – Java 

In 2017 ontving ik een beurs van het ministerie voor financiën van Indonesië om in het buitenland een PhD onderzoek te doen naar autisme. Ik koos voor ESSB omdat ik onder de indruk was van het werk van professor Van IJzendoorn, de hoogleraar waarmee ik hier zou gaan samenwerken. Daarnaast vond mijn man het belangrijk dat we naar een land gingen waar we nog steeds Indonesisch konden eten. Nou, dat kan hier makkelijk!  

Een groot cultuurverschil dat ik heb ervaren is dat er in Nederland weinig hiërarchie is. In Indonesië is het bijna onmogelijk om ‘nee’ te zeggen tegen een meerdere. Hier zijn hoogleraren juist toegankelijk. Dat bevalt me goed. Daarnaast hebben Nederlandse mensen graag een mening en zijn ze erg direct. Dat motiveert me om ook vaker van me te laten horen.  

Dit jaar ben ik voorzitter van de PhD Council van EGSH. Samen met andere vertegenwoordigers van de EGSH-community behartig ik de belangen van PhD-kandidaten.  

www.egsh.eur.nl 

Laura Ripoll Gonzalez – Queensland, Australië 

Voor mijn studie en onderzoek ben ik van Spanje naar Frankrijk en China verhuisd. Uiteindelijk belandde ik door de liefde in Australië, waar ik promoveerde (University of Tasmania), onderzoek deed en colleges gaf aan de Griffith University in Gold Coast.

Omdat ik heel graag wilde samenwerken met toponderzoekers op het gebied van Bestuurskunde, ontwikkelde ik samen met onderzoekers van ESSB een project over 'place branding' als een bestuursinstrument om duurzame regionale ontwikkeling te stimuleren. Nadat ik een EU Horizon 2020-beurs kreeg toegekend, wilde ik met mijn gezin naar Nederland verhuizen. Helaas kon de verhuizing vanwege de pandemie niet doorgaan. Gelukkig kon ik in december 2020 op afstand aan de slag, waardoor we ons onderzoek zelfs konden uitbreiden. Nu bevat ons vergelijkend onderzoek casussen uit Nederland, Spanje en Australië. We liggen op koers, dankzij de inzet van het team en de hulp van de EUR.

We hopen in 2022 alsnog naar Nederland te komen. De kinderen en ik proberen nu al Nederlands te leren. 

Onderzoeker
dr. Jonathan Mijs
Onderzoeker
dr. Turkan Ertuna Lagrand
Onderzoeker
Novika Purnama Sari
Onderzoeker
Meer informatie

Dit interview verscheen eerder in Spark magazine. Dit magazine is voor studenten, alumni en partners van ESSB en laat de positieve impact zien die het onderwijs en onderzoek van de facuteit hebben op de samenleving.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen