Onderzoeken naar antisociaal gedrag bij jongeren en mening kinderen op liegende ouders krijgen subsidie

NWO Open Competitie SGW subsidie

In de NWO Open Competitie Sociale en Geesteswetenschappen hebben zowel forensisch psycholoog dr. Josanne van Dongen voor haar onderzoek naar antisociaal gedrag bij jongeren, als pedagogische wetenschapper dr. Rianne Kok voor haar onderzoek naar de mening van kinderen op het liegen van ouders, ieder een subsidie van 50.000 euro binnengehaald.

dr. Josanne van Dongen

  • Neuroprediction: Unraveling risk for antisocial behavior in youth.

    De tienerjaren zijn een turbulente tijd, waarin het brein grote veranderingen doormaakt en de jeugd experimenteert met zich af te zetten tegen autoriteit. Echter, ernstig antisociaal gedrag onder jongeren, zoals geweld en wapengebruik, neemt toe en vormt daarmee een bedreiging voor onze samenleving. In deze innovatieve studie wordt de efficiëntie van communicatie in de hersenen onderzocht en of dat voorspellend is voor antisociaal gedrag van jongeren. Een beter begrip van risicofactoren in het brein als mechanisme voor verandering in antisociaal gedrag is cruciaal en draagt bij aan betere preventie, en de ontwikkeling van interventies tegen antisociaal gedrag bij jongeren.

dr. Rianne Kok

  • Little lies, big impact? Co-creating an age-appropriate instrument to assess young children’s attitudes on parental lying and the effects on trust.

    Ouders liegen regelmatig tegen hun kind, vooral tijdens de basisschoolleeftijd. Veel ouders vinden sommige soorten leugens acceptabel, maar zijn bezorgd over het effect van liegen op vertrouwen. Hoewel 8-12-jarigen de cognitieve en morele capaciteiten hebben om leugens te beoordelen, is hun mening over ouderlijk liegen nog nooit onderzocht. Dit project ontwikkelt een online leeftijdsgeschikt meetinstrument, in co-creatie met kinderen en een game ontwerper, om hun mening over liegen door ouders en het effect op vertrouwen te meten. Dit meetinstrument wordt publiek toegankelijk gemaakt en gepresenteerd aan onderzoekers gespecialiseerd in onderzoek naar liegen en morele ontwikkeling.

    Wetenschapper Rianne Kok

Over NWO Open Competitie SGW

Met de NWO Open competitie wil het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen aan onderzoekers de kans geven onderzoek te doen naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden.

De Open Competitie van SGW heeft als doel om excellent vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek te bevorderen met een primair sociaalwetenschappelijke of geesteswetenschappelijke onderzoeksvraag en probleemstelling.

Onderzoeker
Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, mediarelaties ESSB, kooistra@essb.eur.nl,
06 83676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen