Onderzoek naar de grootste bedreiging voor de mensheid

Wat is de grootste bedreiging voor de mensheid? Of je dat nu aan iemand uit de wetenschap of iemand uit de politiek vraagt, waarschijnlijk krijg je hetzelfde antwoord: klimaatverandering en nucleaire wapens. Marin Lucic (26) is masterstudent International Public Management and Policy en helpt universitair hoofddocent dr. Michal Onderco (35) met onderzoek naar veiligheid in de toekomst. “Ons onderzoek gaat over de invloed die technologische ontwikkelingen hebben op veiligheid en bestuur”, vertelt Michal. 

In de onderzoeksgroep Global Social Challenges kunnen studenten van ESSB ervaring opdoen met onderzoek naar wereldwijde vraagstukken. Marin is een van die studenten. Voorafgaand aan zijn master bij EUR, studeerde hij in Washington en Shanghai. Zijn kennis van China en de Chinese taal komen in het onderzoek goed van pas. “China wordt niet altijd goed begrepen in de wereld, terwijl het land een grote rol speelt. Om te begrijpen wat er gaande is, helpt het om je te verdiepen in onvertaalde, Chinese bronnen. Daar kon ik in dit onderzoek bij helpen”, legt Marin uit. 

Debat over nucleaire energie en wapens 

En met die hulp is Michal blij. Niet in de laatste plaats omdat het wereldwijde debat over nucleaire energie en wapens nu vooral benaderd wordt vanuit het oogpunt dat de Verenigde Staten, Rusland en Europa hebben. Michal: “We willen begrijpen welke gevolgen bepaalde technologische veranderingen hebben op veiligheid en bestuur in de hele wereld. Daar is voor nodig dat we ook de Chinese zienswijze onderzoeken.” 

NPT Review Conference 

Elke 5 jaar vindt het NPT Review Conference plaats. Dat is een conferentie waar China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de VS aan deelnemen. De landen praten tijdens die conferentie over hoe zij nucleaire technologie willen inzetten. Uitgangspunt is om de technologie niet voor wapens maar voor vreedzame doeleinden te gebruiken. De conferentie vond in 2021 opnieuw plaats en met het oog daarop waren de resultaten van het onderzoek waar Michal en Marin aan werken bijzonder relevant. “Klimaatverandering is een grote uitdaging waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Maar hoe je het ook wendt of keert: dat is vergeleken met nucleaire energie en vooral nucleaire wapens, een ‘langzamere’ bedreiging. Nucleaire wapens kunnen de wereld in een paar minuten wegvagen. Daarom is onderzoek naar die dreiging ook nodig. Het vraagt om een breed-politieke discussie”, aldus Michal. 

Co-creatie 

Marin zit in de afrondende fase van zijn studie en is erg te spreken over de manier waarop de ESSB de opleiding heeft vormgegeven. “De EUR is een universiteit die vooruit blijft denken en studenten altijd verder wil helpen. Mijn tijd bij ESSB heeft mij bewust gemaakt van wat ik kan bijdragen aan de maatschappij, wellicht als lobbyist of als analist op een beleidspositie in de overheid. Ik ben heel dankbaar dat ik bij Michal bij kon dragen aan een fascinerend en actueel thema. Het gaf mij zelfvertrouwen. Waar ik in het begin de neiging had om bepaalde keuzes uitvoerig te beargumenteren, bleek Michal al lang overtuigd. Dan zei hij: ‘Ja, heel goed, dit kon wel eens werken!’ Dat zorgde ervoor dat er een last van mijn schouders viel en dat ik op een ontspannen manier door kon op de ingeslagen weg.” Michal: “Wat wij hebben bereikt is echt het resultaat van co-creatie. Marin is een slimme, harde werker en blijft nieuwsgierig om te begrijpen wat er in de wereld speelt. Met die houding kom je verder.” 

Meer informatie over China’s blik op en bijdrage aan het nucleaire debat? Lees de bijdrage van Michal en Marin voor het Asia-Pacific Leadership Network. 

Onderzoeker
Meer informatie

Dit interview verscheen eerder in Spark magazine. Dit magazine is voor studenten, alumni en partners van ESSB en laat de positieve impact zien die het onderwijs en onderzoek van de facuteit hebben op de samenleving.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen