Voor haar project Behandeling op maat voor jongeren met multiproblematiek heeft bijzonder hoogleraar Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit Rotterdam een Vidi subsidie van 850.000 euro van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) toegekend gekregen. Harder zal daarmee onderzoeken of het gebruik van empathie door hulpverleners bij een psychosociale behandeling voor jongeren met multiproblematiek het succes daarvan vergroot.
Hoe we de kans op een succesvolle psychosociale behandeling voor jongeren met multiproblematiek kunnen vergroten, is de centrale vraag van EMPaThY‐project. Welke factoren voorspellen of professionals empathie tonen aan jongeren, hoe professionals empathie tonen en ontwikkelen, hoe empathie het welzijn van elke jongere op verschillende manieren beïnvloedt tijdens de behandeling en hoe empathie kan worden vergroot zijn centrale thema’s in het project. Hiervoor gebruik de onderzoekers een unieke multi‐methode aanpak, waaronder observaties en smartphone apps met micro‐vragenlijsten. De nieuwe kennis die dit project oplevert kan professionals helpen om de behandeling beter toe te spitsen op de individuele behoeften van jongeren en de effecten van de behandeling te verbeteren.
Annemiek Harder: ‘Ik ben heel blij met deze subsidie. Het biedt mij de mogelijkheid om in te zoomen op de rol van empathie van hulpverleners in de hulp aan jongeren die in moeilijke omstandigheden opgroeien. Empathie, oftewel het inleven in de jongere en/of zijn/haar sociale netwerk, kan van groot belang zijn voor goede, effectieve jeugdhulp. Met dit project ontwikkelen we samen met jongeren en hulpverleners nieuwe kennis over hoe maatwerk in de hulp aan jongeren nog beter vormgegeven kan worden met behulp van empathie. Ik kijk er naar uit om met het EMPaThY-project aan de slag te gaan”
Vidi-subsidie NWO
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Onderzoekers zijn vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Over Annemiek Harder
Prof.dr. Annemiek Harder is bijzonder hoogleraar op de Horizon-leerstoel Wetenschappelijk onderbouwde jeugdzorg en onderwijs, bij het team Jeugd en Gezin van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Met haar leerstoel, welke gefinancierd wordt door de Stichting Gereformeerd Burgerweeshuis van Rotterdam, is ze verbonden aan iHUB onderwijs & familiezorg, een organisatie die gespecialiseerd onderwijs, specialistische jeugd-ggz en familiezorg biedt aan jongeren en gezinnen. Daarnaast is ze bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en actief in onder andere het Consortium Kleinschaligheid in de jeugdhulp en de Academische Werkplaats Risicojeugd. Haar missie is om de kwaliteit en effectiviteit van hulp aan jongeren met ernstige gedrags- en opvoedingsproblemen te vergroten. Dit probeert ze te doen door middel van praktijkgericht onderzoek naar werkzame factoren in de hulpverlening en training van professionals. Met haar onderzoek probeert ze een antwoord te geven op de vraag: Wat werkt, voor wie, wanneer en waarom?
- Professor
- Meer informatie
Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038 kooistra@essb.eur.nl