NRO onderwijsinnovatiesubsidie voor Jana Vietze, Marieke Meeuwisse en Daudi van Veen (ESSB) voor podcasting in het hoger onderwijs

Youth & Family

Het consortium, bestaande uit dr. Jana Vietze, prof.dr. Marieke Meeuwisse en dr. Daudi van Veen (ESSB, EUR), heeft een onderwijsvernieuwingssubsidie ​​van € 200.000 ontvangen van het NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek). Samen met Zehra Colak (Universiteit Utrecht) en Mees Kok (Hogeschool Utrecht) gaat het consortium onderzoeken of, hoe en in welke settings podcasting het gevoel van verbondenheid en diversiteitscompetenties van studenten en docenten in het hoger onderwijs kan vergroten, zodat ze bestaande structuren die diversiteit en inclusie belemmeren, kunnen identificeren en uitdagen.

Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs staan ​​voor de unieke uitdaging om een ​​steeds diverser wordende studentenpopulatie op te leiden. Terwijl docenten zich onvoldoende voorbereid voelen om een ​​inclusieve leeromgeving te creëren, voelen studenten met een familieachtergrond buiten Nederland (d.w.z. studenten uit culturele minderheden) zich vaak structureel ondervertegenwoordigd in het onderwijzend personeel en de materialen, wat leidt tot een lager gevoel van verbondenheid en studiesucces. Tegelijkertijd willen studenten en docenten met een Nederlandse familieachtergrond (d.w.z. leden van de culturele meerderheid) er trots op zijn om te studeren en werken bij een instelling die inclusief is voor alle studenten, ongeacht hun achtergrond.

Het bevorderen van verbondenheid en diversiteitscompetenties onder studenten en docenten

Binnen het Podcasting in Higher Education-project zullen ze (a) de competenties van studenten en docenten op het gebied van verbondenheid en diversiteit verbeteren door podcasting te gebruiken als een innovatieve, effectieve en op nieuwsgierigheid gebaseerde lesmethode, (b) docenten voorzien van een concreet en effectief hulpmiddel (d.w.z. een podcastinterventie) dat gebruikmaakt van gezamenlijk gecreëerde educatieve materialen (d.w.z. podcastafleveringen) om een ​​inclusieve leeromgeving voor alle studenten te garanderen, en (c) bruikbare kennis genereren voor onderzoekers en docenten over de werkprincipes van educatieve podcasting in het algemeen - en onze podcastinterventie die zich richt op culturele identiteit en inclusie in het hoger onderwijs in het bijzonder. Ze zullen deze doelen bereiken door de (Re)Searching Identity Podcast-interventie (Vietze et al., 2024) op te schalen en door een gemengd-methodologisch onderzoeksontwerp te gebruiken.

Dit project heeft drie hoofddoelstellingen:

  • Impact: het verbeteren van de competenties op het gebied van verbondenheid en diversiteit van studenten en docenten uit culturele meerderheden en minderheden in het hoger onderwijs door middel van een podcastinterventie;
  • Educatie: om leraren te voorzien van een concreet en effectief hulpmiddel (bijvoorbeeld podcastinterventie) dat gebruikmaakt van gezamenlijk gecreëerd educatief materiaal (bijvoorbeeld podcastafleveringen) om een ​​inclusieve leeromgeving te garanderen waarin alle leerlingen zich thuis voelen en succesvol kunnen zijn;
  • Onderzoek: om de werkprincipes achter educatieve podcasting te leren kennen: Hoe werkt het? En voor wie?

Over Jana Vietze (consortiumleider)

Jana Vietze is universitair docent in het team Onderwijswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ze culturele diversiteit in onderwijs en ontwikkeling doceert en onderzoekt. Ze studeerde psychologie en sociologie aan de Universiteit van Wenen (Oostenrijk), behaalde haar doctoraat (magna cum laude) in de psychologie aan de Universiteit van Potsdam (Duitsland) in 2019. Ze begon bij de Erasmus Universiteit als postdoc (2019-2022) en is sinds 2022 universitair docent bij ESSB. Ze is een van de oprichters van het (Re)Searching Diversity Podcast-project, dat is toegekend voor uitstekende wetenschapscommunicatie. Gerelateerd heeft ze meerdere onderzoeksbeurzen en fellowships ontvangen met betrekking tot onderwijsinnovatie en podcasting in het hoger onderwijs.

Over de NRO Onderwijsvernieuwingssubsidie

Deze subsidieronde financiert onderzoeksprojecten die bijdragen aan kennis over de werkzame principes van onderwijsvernieuwingen in het hoger onderwijs. Docenten en onderzoekers voeren het onderzoek gezamenlijk uit om de relevantie van het onderzoek voor de onderwijspraktijk te vergroten en om bij te dragen aan een verdere professionalisering van de betrokkenen.

Universitair Docent
Professor
Gerelateerde content
Inzichten uit de (Re)Searching Diversity Podcast.
Podcast image.png

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen