Een op de vijf Nederlandse jongeren kampt met psychische problemen. Dit blijkt uit de gezondheidsetiquette uitgevoerd door het Centraal Bureau van Statistiek. In 2021 kampte 18 procent van de 12- tot 25-jarigen met klachten zoals depressie en somberheid. Het percentage is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2019 en 2020 had 11 procent van de jongeren te maken met psychisch klachten. In de Telegraaf vertelt hoogleraar Eveline Crone dat ze deze trend ook in haar eigen onderzoek met Erasmus SYNC lab terugziet.
“In de verschillende onderzoeken die ik heb uitgevoerd voor de Erasmus universiteit van Rotterdam komt naar voren dat 1 op de 5 jongeren worstelt met hun mentale welzijn. Bovendien geven jongeren zélf in panels aan dat er een grote behoefte is aan aandacht voor mentale welzijn.”, aldus Crone in de Telegraaf.
Link tussen coronacrisis en verslechtering mentale gezondheid
Hoewel de CBS-cijfers geen directe relatie kunnen laten tussen de verslechterde mentale gezondheid en de coronapandemie, is die er volgens Crone wel degelijk: “Een gedeelte van de jongeren is kwetsbaar voor mentale stoornissen, dat is altijd zo geweest en dat blijft waarschijnlijk ook zo. Maar we zien dat er beduidend meer jongeren tijdens de coronajaren in en mentale crisis zijn beland.” Uit Crone’s onderzoeken komt naar voren dat lockdowns voor een sociaal isolement zorgde bij veel jongeren. “Er was bijvoorbeeld minder sociaal contact, minder toekomstperspectief en een bepaalde uitzichtloosheid. Dat heeft er bij sommigen flink ingehakt.”
- Professor