Naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde rapport van de kinderombudsvrouw over het welzijn van kinderen en jongeren, reflecteert Chiara de Jong, onderzoeker aan Erasmus Universiteit Rotterdam, op de bevindingen in een interview met de Volkskrant. Het artikel belicht de zorgen over het online-leven van jongeren, waarbij meisjes zich minder gelukkig en veilig voelen dan jongens.
De Jong is blij dat de onlinewereld van kinderen en jongeren dit jaar meegenomen is in de vragenlijst van de Kinderombudsman. Net als Margrite Kalverboer, de Kinderombudsvrouw, pleit ze voor het betrekken van kinderen in gesprekken over en onderzoek naar hun onlinewereld. Uit het rapport blijkt dat de discussie rondom die onlinewereld momenteel vooral gaat over controle en bescherming. De Jong waarschuwt voor het invoeren van restrictieve maatregelen, zoals een leeftijdsgrens voor sociale media. "Hiermee ontneem je jongeren ook het recht op positieve ervaringen in de online-wereld," zegt ze. In plaats daarvan pleit zij voor het versterken van de digitale weerbaarheid van jongeren. Dit kan door open gesprekken tussen ouders en kinderen over online ervaringen te bevorderen. "Vraag bijvoorbeeld hoe hun online dag was, zonder direct te oordelen. Dit kan helpen om schaamte of angst weg te nemen en kinderen te ondersteunen bij negatieve ervaringen." Maar ook de overheid speelt een rol volgens De Jong, bijvoorbeeld in het maken van regelgeving voor sociale mediabedrijven rondom een veilige mediaomgeving voor kinderen en jongeren.
Het onderzoek benadrukt ook dat sociale media niet alleen risico's met zich meebrengen, maar ook kansen bieden. Volgens De Jong ligt de sleutel bij samenwerking tussen ouders, jongeren en beleidsmakers om een balans te vinden tussen bescherming en participatie.
Lees hier het artikel van de Volkskrant door Irene de Zwaan,
Bezoek de websitee van het Movez Lab en lees hoe het Movez Lab kinderen en jongeren betrekt bij onderzoek naar hun onlinewereld
- Onderzoeker