Na de succesvolle lancering in 2024, zet het Future Society Lab haar verkenningstocht voort. In nauwe samenwerking met onder meer de gemeente Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam en diverse hbo- en mbo-instellingen, wordt onderzocht hoe digitale technologie kan bijdragen aan een inclusieve, rechtvaardige en menselijke stad. In de afgelopen maanden verdiepten drie themateams – Citiverse, Digital Humans en Society – hun onderzoeksvragen en deelden hun inzichten.
Citiverse: technologie die wortelt in publieke waarden
Waar de metaverse vaak wordt gezien als een commercieel, Amerikaans concept, ontwikkelt Rotterdam een Europees alternatief onder de naam Citiverse. Dit is geen losstaande digitale wereld, maar een doordachte samensmelting van fysieke, sociale en digitale lagen in de stad. Deelnemers uit gemeente, kennisinstellingen en veiligheidsregio denken actief mee over inclusie, interoperabiliteit en ethiek. ‘De Citiverse moet by design betwistbaar zijn’, klonk het tijdens een recente team meeting. ‘Iedere burger moet het recht hebben om de infrastructuur te bevragen.’
Digiderius: in dialoog met een digitale entiteit
Het team Digital Humans verkent de rol van digitale entiteiten in publieke interactie. Niet als vervanging van mensen, maar als ‘augmented beings’ die empathisch en contextueel kunnen reageren. Een recent experiment van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met TU Delft, bracht een digitale burger tot leven: gevoed door wijkdata en ontworpen om met ambtenaren in gesprek te gaan over herinrichting. ‘Het leverde rijkere gesprekken op dan veel bewonersavonden’ aldus de initiatiefnemer. Tegelijkertijd zijn er zorgen: over representativiteit, over de ‘uncanny valley’, en over de vraag wie eigenaar is van de data. De komende weken vindt er ook een pilot plaats in de bibliotheek om de interactie te onderzoeken tussen bezoekers en Digiderius.
Society: de ziel van Rotterdam in een digitale tijd
Het themateam Society vraagt zich af: Wat betekent technologie voor de Rotterdammer? En wat betekent de Rotterdammer voor technologie? In meerdere sessies werd gepleit voor het ontwikkelen van een gedeelde visie op digitale innovatie, geworteld in de ‘ziel van de stad.’ Juist het perspectief van jongeren, studenten en gemarginaliseerde groepen blijkt vaak te ontbreken in technologische beleidsvorming. Het Future Society Lab werkt daarom aan nieuwe vormen van participatie, waarin ook intergenerationeel leren en ervaringskennis centraal staan.
Een collectief geheugen
Op basis van alle bijeenkomsten is als het ware een ‘collectief geheugen’ aan het ontstaan – een kompas waarin kernvragen, zorgen en kansen bijeenkomen. De thema’s zijn niet losstaand, maar raken elkaar voortdurend: hoe draagt een Digital Human bij aan de Citiverse? Hoe kunnen experimenten leiden tot beleidsverandering? En wie bepaalt bijvoorbeeld de ethische grenzen van technologie?
Van verkenning naar verbinding
Het Future Society Lab blijft groeien, zowel lokaal in Rotterdam en regio alsook online, met inmiddels ruim 600 betrokkenen binnen het LinkedIn-netwerk. Doorlopend haken er nieuwe geïnteresseerden en partners aan uit vanuit overheden, onderwijs en ook ondernemerszijde. Na de meetup van begin deze maand volgen er dit jaar nog regelmatig online meetings en periodiek ook live bijeenkomsten en partner-events. Ook wordt nauwere samenwerking bewerkstelligd middels gezamenlijke pilots en projecten.
Wil je meedoen? Bezoek futuresocietylab.com, sluit je aan bij het netwerk, of neem direct contact op met Harmen van Sprang.
- Meer informatie
Future Society Lab is een kenniswerkplaats en maakt onderdeel uit van de samenwerking tussen gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam waarin de Kenniswerkplaatsen een belangrijke rol spelen.
Contactpersoon Kenniswerkplaatsen, Marjolein Kooistra, kooistra@essb.eur.nl
- Gerelateerde content