Hoe kijken jongeren naar de toekomst? En daarbij de mondiale problemen op het gebied van klimaat, vluchtelingen en pandemieën en sociale ongelijkheid? In de podcast Echte Oogappels praat prof. dr. Eveline Crone over de toekomst van jongeren.
In de podcast legt Crone uit dat jongeren over generaties heen altijd bepaalde eigenschappen hebben zoals het nemen van risico’s en het rebelleren tegen hun ouders. De jongeren generatie van nu, Generatie Z, is uniek omdat het als eerste generatie altijd internet heeft gekend en gebruikt.
Oudere generaties aanspreken op crises
Deze generatie groeit ook op met drie crises: ; de corona-, klimaat-, en sociale ongelijkheidscrisis. Net als vroeger, zijn het met name jongeren die de straat op gaan om te protesteren en aandacht te vragen voor de gevolgen van deze crises. Doordat ze online actief zijn, kunnen ze een veel grotere community aanspreken dan eerdere generaties. Crone legt uit we ervoor moeten waken dat deze problemen niet alleen worden gezien als problemen voor de jongerengeneratie, maar dat ook oudere generaties zich moeten inzetten om de problemen op te lossen. ‘De regering heeft jongeren tijdens de coronacrisis uitgedaagd om met oplossingen te komen, maar de jongeren mogen die challenge ook best teruggeven aan veertigers’ vertelt Crone in de aflevering.
Benieuwd naar het hele gesprek? Luister hier de podcast.
- Professor
- Meer informatie
Eveline Crone onderzoekt met Erasmus SYNC lab uiteenlopende onderzoeksthema's die betrekking hebben op de jeugd, zoals de coronacrisis en het zelfbeeld van jongeren.