‘EUR is een universiteit die met beide benen in de samenleving staat’

Rotterdam from the sky

Hij is net afgestudeerd en werkt sinds de zomer bij GovernEUR. Marijn Stouten (23) studeerde hbo Deltamanagement aan Hogeschool Zeeland en deed vervolgens de master Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Marijn wil een brug slaan tussen zijn vakgebied en de maatschappij: “Hoe kun je het oplossingsvermogen van de samenleving inschakelen? Welke bestuurskundige kaders helpen om complexe problemen aan te pakken? Ik wil wetenschap met de praktijk verbinden, zodat mijn werk impact heeft op de maatschappij.”  

Marijn groeide op in Zeeland. Zijn interesse in de eeuwigdurende wisselwerking tussen mens en natuur ontdekte hij al vroeg. “Mijn vader werkt bij Rijkswaterstaat. Toen de Maeslantkering bij een proefsluiting dicht ging, nam hij mij mee. Zoiets maakt indruk!” Zijn keuze voor hbo Delta Management kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Al ging het op het voortgezet onderwijs voor Marijn niet van een leien dakje. “Ik kon mij als puber moeilijk motiveren om mijn huiswerk goed bij te houden. Halverwege de havo zeiden mijn ouders: ‘Je gaat naar een andere school. Want hier haal jij niet genoeg uit jezelf en de school niet uit jou.’ Dat klopte wel. Op extrinsieke motivatie doe ik het niet zo goed.”  

Je drijfveer vinden

Dat veranderde toen Marijn ging studeren. Moeite om het niveau bij te benen heeft hij op het hbo en op de universiteit niet gehad. “Ik maakte een keuze waar ik zelf volledig achter stond. En ik merkte dat het bij mij paste. Toen ik mijn hbo-diploma haalde was ik 21 jaar. Ik vond mezelf nog wat jong om al te gaan werken en wilde graag nog doorstuderen.”Het werd een masterspecialisatie Beleid en Politiek aan ESSB. En ook die opleiding rondde Marijn met succes af. Hoewel de meest gangbare route naar de universiteit via het vwo gaat, bewijst Marijn dat het ook prima via de havo en het hbo kan: “Als je eenmaal je drijfveer vindt, kun je een heel eind komen!” 

Stage bij Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Marijn deed aan het eind van zijn master een afstudeerstage bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). “Rijkswaterstaat had al van jongs af aan mijn interesse. Dat ik via mijn opleiding bij het overkoepelende ministerie terecht ben gekomen was voor mij een prachtige kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik kijk met veel plezier terug op die periode.” Marijn vertelt dat hij tijdens zijn stage in de praktijk zag hoe complexe problemen meestal vragen om een complexe oplossing. “Er komt pas ruimte voor een werkbare oplossing als je in staat bent om alle belangen inzichtelijk te maken.” 

Goede voorbereiding

Marijn ervaart dat zijn leerproces niet is gestopt met het behalen van zijn diploma. “Sterker nog, ik zie dat mijn kennis in de praktijk wordt verdiept. Ik merk dat ik met mijn opleiding bij de Erasmus Universiteit Rotterdam een goede basis heb gelegd voor de toekomst. Wat ik zo waardeer aan de EUR is dat het een persoonlijke universiteit is en een universiteit die naar buiten gericht is. EUR kijkt verder dan alleen de campus. Niet van bovenaf de maatschappij bekijken, maar met beide benen in de samenleving staan.” Marijn vertelt dat hij tijdens zijn afstudeerstage veel heeft gehad aan zijn stagebegeleider van het Ministerie van IenW, Tom Radstaak. “Hij gaf mij het vertrouwen. En als ik ergens niet uitkwam en hem daarover belde, dan nam hij de tijd om mij verder te helpen. Hij stimuleerde mijn leergierige houding en zei dat het juist goed is om toe te geven als je iets niet weet: ‘Dat maakt je een betere collega’. Na 2 maanden zei mijn stagebegeleider tegen mij dat ik al meedraaide als een volwaardige participatieadviseur. Dat gaf mij een kick. Tegelijk merkte ik dat ik andersom met mijn frisse blik ook zelf iets kon betekenen voor de collega’s bij het ministerie. Dat heeft mij zelfbewuster gemaakt. Mijn stage was voor mij een goede voorbereiding om als professional het werkveld in te gaan.”   

Deltamanagement en bestuurskunde verbinden Marijn ziet dat hij zich bij GovernEUR goed kan ontwikkelen. “Ik wil verder ontdekken waar ik goed in ben en hoe ik van daaruit ons team kan versterken. Met mijn kennis van hoe participatie bijdraagt aan goed bestuur kan ik Nederland verder brengen. Gebiedsontwikkelingen in Zeeland en Zuid-Holland blijven mijn interesse hebben. Ik wil dan ook graag een rol spelen in het verder verbinden van de vakgebieden deltamanagement en bestuurskunde. Bij GovernEUR mag ik samenwerken met collega’s die daar de meest recente kennis van hebben. Dat maakt mij gelukkig in mijn werk!”  

Tom Radstaak: Ik kijk met veel plezier terug op de tijd dat Marijn bij ons heeft stage gelopen. Marijn was een fijne collega, zowel persoonlijk als professioneel. Hij heeft met verfrissende nieuwe inzichten een bijdrage geleverd waar wij ook nu nog veel aan hebben. Marijn legde voor het Ministerie van IenW de basis voor een onderzoeks- en kennisagenda. Het is een fundament geworden waar wij nu dankbaar op verder bouwen. Het fijne aan universitaire stagiaires is dat ze academisch kunnen denken en gestructureerd onderzoek doen. Als je al een tijdje bij het ministerie werkt, dan raak je een beetje vastgeroest in het ambtenarenjargon. Je bent minder in staat om buiten de kaders te denken. Voor mij en mijn collega’s zijn stagiaires van de EUR wat dat betreft onmisbaar: zij houden ons een spiegel voor. Daar wordt het geheel altijd beter van. Ik vind het jammer dat Marijn bij ons weg is. Tegelijk ben ik blij voor hem én voor zijn nieuwe werkgever GovernEUR dat hij op dezelfde onderwerpen zijn kennis en kunde kan inzetten!”

GovernEUR is een organisatie opgericht door onderzoekers van ESSB. GovernEUR heeft als doel om wetenschappelijke kennis door te vertalen in aanpakken, methoden en producten voor het openbaar bestuur.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen