De rol van een studieadviseur zal voor veel beginnende studenten misschien niet meteen duidelijk zijn. Toch kan begeleiding van je studieadviseur een essentiële rol spelen in de voortgang van je studie. Zo ervaarde Esther Rip tijdens haar bachelor Psychologie. Ze blikt samen met studieadviseur Yew Cho Teh terug op een moeilijke, maar leerzame periode.
“Eigenlijk liep ik tijdens de middelbare school al tegen problemen aan waar ik tijdens mijn studie ook last van kreeg. Ik had faalangst. Tijdens toetsen kreeg ik soms een black-out en dat overkwam me ook bij tentamens voor mijn opleiding”, vertelt Esther. Haar tutor bracht haar in contact met haar studieadviseur.
Voldoening
Als psychologiestudent werd Yew Cho tutor voor eerstejaars studenten. Dat bleek de opmaat voor een baan als studieadviseur. Yew Cho vertelt enthousiast over zijn werk: “Studenten kunnen om uiteenlopende redenen bij hun studieadviseur terecht. Vaak hebben ze vragen die te maken hebben met hun studievoortgang of met persoonlijke omstandigheden.” Studenten daarbij begeleiden en adviseren geeft Yew Cho voldoening. “Dat ik Esther heb kunnen helpen om daar te komen waar ze nu staat, dat is waar ik het voor doe!”
Faalangsttraining
Voor Esther was de stap naar haar studieadviseur er een die meer gevolgen had dan ze destijds besefte. Samen met Yew Cho besprak ze een plan om met haar faalangst aan de slag te gaan. Hoe ga je een tentamenperiode in? Wat heb je nodig om goed beslagen ten ijs te komen? “Het waren voor mij de eerste stappen in de goede richting”, vertelt Esther. “Maar mijn faalangst zat nog steeds in de weg. Ik heb toen op advies van Yew Cho een cursus faalangsttraining gevolgd bij de EUR. In de tussentijd hielden we contact. In het 2e jaar waren mijn resultaten onvoldoende. Het lukte me gewoon niet om het kennisdeel van dat studiejaar te halen, waardoor ik dat jaar moest herkansen. Nu ik terugkijk is dat wel heel goed geweest. Want er speelde meer dan alleen faalangst.”
Eetstoornis
Esther kon zich door een eetstoornis onvoldoende concentreren op haar studie. Ze zocht hulp en probeerde een tijdlang de behandeling en de opleiding te combineren. Toen dat niet ging, kwam het moment dat ze wel open kaart moest spelen naar Yew Cho. Esther: “Het lukte gewoon niet meer. Ik heb Yew Cho alles verteld. Zijn rustige, luisterende houding was zo fijn! Toen ik mijn verhaal had gedaan zei hij: ‘Esther, je gezondheid staat op 1. Daarna komt je studie.’ Dat heeft mij echt geholpen de stap te zetten om mijn studie tijdelijk stop te zetten en de tijd te nemen om eerst aan mijzelf te werken. Heel fijn dat er juist op zo’n moeilijk moment vanuit EUR met je wordt meegedacht.”
Open kaart spelen
Esthers verhaal is ook voor Yew Cho een bevestiging van het belang van goede, professionele begeleiding tijdens je studie. Beide zien dat veel studenten tijdens hun opleiding een keer vastlopen. Esthers advies: “Zoek hulp bij je studieadviseur en speel open kaart. Dat is uiteindelijk het beste voor jezelf.” Yew Cho prijst Esthers openheid: “Ik vind het zo knap hoe Esther dat gedaan heeft en ook nu doet, tijdens dit interview. Tegen een wildvreemde vertellen wat er speelt in je persoonlijke leven. Daar leer ik zelf ook heel veel van. Als je kwetsbaar durft te zijn kom je er sterker uit.”
Zelf hulp nodig tijdens je opleiding? Bekijk hoe en welke hulp wordt aangeboden aan de EUR.
- Meer informatie
Dit interview verscheen eerder in Spark magazine. Dit magazine is voor studenten, alumni en partners van ESSB en laat de positieve impact zien die het onderwijs en onderzoek van de facuteit hebben op de samenleving.