ESSB-studenten vertellen over hun stage

Sarah Hassinini
Jan van der Ploeg

Studenten krijgen tijdens hun stage de kans om te proeven aan de praktijk. Andersom halen stagebedrijven met studenten actuele wetenschappelijke kennis in huis. Tijdens een stage voeren studenten een onderzoek uit of helpen ze hun stagebedrijf bij het ontwikkelen van oplossingen. Vanuit onze vier verschillende disciplines (bestuurskunde, sociologie, psychologie en pedagogiek) vertellen onze studenten over hun stage. 

 

Sarah Hassinini - Bestuurskunde 

Sarah Hassinini (22) liep stage bij de gemeente Rotterdam en rondde in 2021 de master Publiek Management af. “Ik kijk terug op een hele leuke stage in een betrokken team met een informele sfeer. Dat neem ik wel mee uit deze tijd: je werk moet leuk zijn, maar werksfeer vind ik net zo belangrijk.” 

Op de havo was ze goed in de economische vakken en dus koos Sarah na haar examens voor de hbo-opleiding Bedrijfskunde. Het werd geen succes. Hoewel ze haar propedeuse haalde, miste ze de menselijke kant. Sarah: “Het ging te veel over grote bedrijven, over winst en over commercie. Van de overstap naar Gezondheidswetenschappen aan de EUR heb ik geen moment spijt gehad.” 

Bevestiging 

Haar stage bij de gemeente Rotterdam was een bevestiging dat ze verder wilde in de zorg. Sarah deed onderzoek bij het Project Rotterdammers Integraal Ondersteunen (PRIO) dat zich richt op integrale samenwerking tussen verschillende partijen die zorg bieden in Rotterdam. Sarah: “Doel van PRIO is om het voor de zorgvrager die meerdere problemen heeft, makkelijker te maken om hulp te krijgen. Dat vraagt vanuit de zorg om een goede samenwerking én om verandering. En daar ging mijn scriptieonderzoek over. Ik heb onderzocht in hoeverre zorgaanbieders daartoe bereid zijn. Gelukkig was de uitkomst van mijn onderzoek positief. Ik kijk met veel plezier terug op mijn stage: de saamhorigheid en de uitstekende begeleiding heb ik ontzettend gewaardeerd.” 

Mensen bij elkaar brengen 

Ook na haar stage blijft Sarah mensen bij elkaar brengen voor goede zorg. Ze gaat aan de slag als beleidsmedewerker bij InEen, een branchevereniging voor eerstelijns zorg. “Wij komen op voor de belangen van partijen die eerstelijns zorg bieden en zijn het aanspreekpunt voor de overheid. Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging!” 

Beate Roeling
Jan van der Ploeg

Beate Roeling - Pedagogische Wetenschappen

“Ik krijg het meeste plezier van contact met andere mensen. Echt iets betekenen voor een ander.” Aan het woord is Beate Roeling (30). Beate studeert Pedagogische Wetenschappen en liep stage bij The Able Company, op Curaçao. 

Op die stage kijkt Beate dankbaar terug. De ervaring op Curaçao heeft vooral wat gedaan met haar zelfvertrouwen, merkt ze: “Voordat ik begon dacht ik: welke kennis heb ik nou eigenlijk? Maar nu ik terugkijk weet ik dat ik het academisch niveau gewoon beheers. Met een 9 voor mijn stage als bevestiging!” 

Veerkrachtige kinderen 

The Able Company leert kinderen beter omgaan met hun emoties, identiteit, onzekerheden en relaties. De aanpak van deze organisatie op Curaçao past bij Beates opvattingen over wat kinderen nodig hebben: “Kinderen krijgen in hun leven nou eenmaal te maken met teleurstellingen. Hoe zorg je ervoor dat ze op die momenten veerkrachtig zijn? Dat ze tegenslagen makkelijker en beter kunnen verwerken?” Beate heeft gezien hoe dat met trainingen bij The Able Company wordt opgepakt voor kinderen. Sterker: tijdens haar stage ontwikkelde ze zelf een van de trainingen voor pubers. Grote kans dat ze daarom als trainer verbonden blijft.  

Buiten het systeem 

Beate wil in de toekomst iets betekenen voor kinderen die ‘buiten het systeem vallen’. “Ik wil ze de tools geven die ze zo hard nodig hebben. Dat ze leren een volwassene op te zoeken als er iets is. Dat ze hun emoties leren verwoorden.” Als je dat van jongs af aan leert, kun je op een duurzame manier omgaan met jezelf en met wat het leven je brengt, is Beates ervaring. Nu ze terug is in Nederland wil Beate een praktijk gaan starten die zich richt op begeleiding van en onderzoek naar rouw binnen gezinnen. 

Meer informatie over The Able Company.

Martin Franken
Jan van der Ploeg

Martin Franken - Psychologie

Hij spreekt 6 talen, studeerde in Frankrijk, België en Duitsland en kwam naar Rotterdam voor de master Klinische Psychologie. Het past in het plaatje dat Martin Franken (28) graag samenwerkt met vakgenoten van over de hele wereld.  

En dat is iets wat hij praktisch mocht ervaren tijdens zijn stage bij PsyQ International in Den Haag, een gezondheidsorganisatie die zich richt op de zorg voor expats in Nederland. 

Allemaal vreemdeling 

De samenwerking met vakgenoten uit verschillende landen maakte dat Martin tijdens zijn stage verschillende invalshoeken van het vak leerde kennen. “Elk land, elke cultuur heeft zijn eigen aanpak als het gaat om psychotherapie. Daarover in gesprek zijn met elkaar is heel leerzaam. Het verrijkt je blik op de psychologie. Bij PsyQ International waren we bovendien allemaal vreemdeling in hetzelfde land: Nederland. Dat maakte mijn stage extra bijzonder.” 

De meeste pijn 

Martin voerde bij PsyQ International gesprekken met mensen die persoonlijke problemen hebben, bijvoorbeeld vanwege angstgevoelens, depressie, een burn-out of een verslaving. Hij houdt van de uitdaging om tot een goed gesprek te komen. “Het is een fantastisch vak. Ik mag samen met de ander ontdekken waar de meeste pijn zit. Daar is moed voor nodig. Je gaat ergens naartoe waar niemand naartoe wil. Maar pas als je daar bent, kun je echt werken aan de problemen waar je in je leven tegenaan loopt.” Martin vindt dat proces het meest wonderlijke van zijn werk. “Elk mens heeft zijn eigen, unieke verhaal. Dat verveelt nooit.”  

Na alle omzwervingen heeft Martin zijn plek gevonden in Nederland: “Nederlanders zijn georganiseerd, ze zijn aardig en hebben een horizontale hiërarchie. Daar hou ik van.” Martin is nu werkzaam als basispsycholoog en als tutor bij de master Psychologie van de EUR. 

Emmy Robles
Jan van der Ploeg

Emmy Robles - Sociologie

Van het relaxte eilandleven op Aruba naar het drukke city-life in Rotterdam. Emmy Robles (25) maakte die cultuurshock als Arubaanse mee. Toch was het voor de sociologiestudent de moeite meer dan waard. “Ik ben dankzij mijn opleiding gegroeid als student én als professional.” Nu haar stage in het ziekenhuis op Aruba erop zit, bereidt ze zich als afgestudeerd bachelorstudent voor op een masterstudie. 

Emmy kijkt dankbaar terug op de afgelopen 3 jaar: “Dankzij mijn opleiding heb ik geleerd mensen te begrijpen. Ook mensen die anders denken dan ik. En ik ken mijzelf beter. Ik durf mijn eigen mening te geven. Ik ben een wijzer persoon geworden.” 

Stage op Aruba 

Op ‘haar’ Aruba onderzocht Emmy of studentverpleegkundigen zich bewust zijn van hoe hun contact is met zorgvragers. “Het vertrouwen dat ik tijdens mijn stage in het ziekenhuis kreeg was heel prettig. Uit de interviews en observaties bleek onder meer dat het contact tussen studentverpleegkundigen en zorgvragers vooral op het gebied van interpersoonlijke communicatie beter kan. Toen ik mijn uitkomsten presenteerde, merkte ik dat niet iedereen daar blij mee was. Maar dat is niet erg: de feiten zijn niet altijd leuk om te horen. Het ziekenhuis kan met mijn informatie de kwaliteit verbeteren, daar gaat het om.” 

‘Laat niemand jou breken’ 

Emmy wil na haar master eerst werkervaring opdoen in Nederland, om daarna terug te keren naar Aruba. “Ik hou van mijn eiland. Arubanen zijn er voor elkaar, no matter what. Met de kennis die ik nu heb, denk ik dat het op sociaal vlak en op het gebied van onderwijs beter kan op Aruba. Daar wil ik aan bijdragen. Ik wil jongeren ook meegeven dat je je leven niet moet laten beheersen door de mening van een ander. Laat niemand jou breken. Wees blij met jezelf en kijk naar het licht.” 

Meer informatie over het Dr.Horacio E.Oduber Hospital op Aruba.

Meer informatie

Dit interview verscheen eerder in Spark magazine. Dit magazine is voor studenten, alumni en partners van ESSB en laat de positieve impact zien die het onderwijs en onderzoek van de facuteit hebben op de samenleving.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen