In een nieuw transdisciplinair project, gefinancierd door een Horizon Europe subsidie van €3 miljoen, zullen onderzoekers Dr. Clara Egger en Dr. Asya Zhelyazkova van de Erasmus Universiteit School of Social and Behavioural Sciences een baanbrekende poging leiden om te onderzoeken hoe democratieën achteruitgaan en hoe computationele onderzoeksinstrumenten kunnen helpen om de democratische veerkracht te versterken. Het project, met de titel TWIN4DEM: Strengthening Democratic Resilience Through Digital Twins, brengt 11 partners uit heel Europa samen.
In het afgelopen decennium zijn veel democratische systemen geconfronteerd met toenemende bedreigingen van binnenuit, doordat regeringen geleidelijk hun macht consolideren - een proces dat bekend staat als “executive aggrandisement”. Deze trend heeft geleid tot grote bezorgdheid onder experts, beleidsmakers en burgers over de stabiliteit van de democratie in Europa op de lange termijn. Ondanks de overvloed aan gegevens over democratie, hebben onderzoekers moeite om de complexe, multidimensionale oorzaken achter dit fenomeen aan te wijzen. Traditionele onderzoeksmethoden zijn ontoereikend gebleken om volledig te begrijpen hoe democratieën in de loop der tijd eroderen.
TWIN4DEM wil dit veranderen door gebruik te maken van geavanceerde Computational Social Science (CSS) technieken, zoals natuurlijke taalverwerking, gegevensaggregatie en dynamische simulatiemodellen, om democratisch verval te analyseren. Het project zal een prototype maken van de allereerste digital twins van vier Europese politieke systemen: Tsjechië, Frankrijk, Hongarije en Nederland. Deze digital twins zullen scenario's uit de echte wereld simuleren, waardoor onderzoekers en belanghebbenden een beter inzicht krijgen in de factoren die democratische erosie veroorzaken en de impact van beleidsbeslissingen.
Dr. Clara Egger legt uit: “Door expertise uit de politieke wetenschappen, computationele sociale wetenschappen, ethiek, linguïstiek en computerwetenschappen te combineren, creëren we instrumenten die niet alleen ons academisch begrip van democratische veerkracht bevorderen, maar die er ook voor zorgen dat deze inzichten ten goede komen aan de samenleving als geheel.”
Dr. Asya Zhelyazkova voegde hieraan toe: “De bedreigingen waar democratieën tegenwoordig mee te maken hebben, hebben minder te maken met dramatische staatsgrepen en meer met de langzame erosie van institutionele checks and balances. TWIN4DEM zal innovatieve methoden gebruiken om te onthullen hoe deze dynamiek zich in de loop van de tijd ontvouwt, waardoor we vitale inzichten krijgen in hoe we democratische instellingen kunnen beschermen en versterken.”
Over het project
Het project TWIN4DEM: Strengthening Democratic Resilience Through Digital Twins, dat op 1 januari 2025 van start gaat, zal drie jaar lopen en er zijn partners uit heel Europa bij betrokken, waaronder Université Catholique de Lille (Frankrijk), GESIS Leibniz Institute for the Social Sciences (Duitsland), Fundazione Bruno Kessler (Italië), Linnaeus Universiteit (Zweden), Babeş-Bolyai Universiteit (Roemenië), Társadalomtudományi Kutatóközpont (Hongarije), Charles Universiteit (Tsjechië), Eticas Research and Consulting (Spanje), Democracy International (Duitsland) en Diadikasia Business Consulting (Griekenland). Deze instellingen zullen samenwerken om geavanceerde instrumenten te ontwikkelen voor het verwerken en analyseren van zowel tekstuele als niet-tekstuele gegevens in een meer inclusieve, participatieve onderzoeksomgeving.
- Onderzoeker
- Onderzoeker
- Meer informatie
Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038 kooistra@essb.eur.nl