‘Doe iets wat ertoe doet’ – word leraar

Landelijke lerarencampagne van start
Landelijke lerarencampagne van start
Landelijke lerarencampagne van start

In Nederland komen we in het basis- en voorgezet onderwijs samen 13.500 leraren tekort. Daarom een oproep, kies voor een academische lerarenopleiding: ‘Doe iets wat ertoe doet’. Bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) kun je daarvoor terecht bij de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO). De EUR sluit daarom van harte aan bij de landelijke Universiteiten van Nederland (NL) om lerarenopleidingen onder de aandacht te brengen. 

Weinig mensen zijn op de hoogte van de mogelijkheid om leraar in het basis- of voortgezet onderwijs te worden via universitaire lerarenopleiding. Terwijl er veel routes en overstapmogelijkheden vanuit andere beroepen en vooropleidingen naar het leraarschap mogelijk zijn. Op scholen is er specifiek veel vraag naar universitair opgeleide leraren. Schoolbesturen en scholen zien in toenemende mate de meerwaarde van de academisch geschoolde leraar. Met hun vakkennis en onderzoekende houding helpen zij leerlingen en scholen verder, bijvoorbeeld met onderwijs dat gebaseerd is op recent wetenschappelijk onderzoek. Daarom zetten alle Nederlandse universiteiten zich in om meer academische leraren op te leiden.

‘Een klas opleiden, dat is pas leiderschap’

Sabine Severiens (hoogleraar Onderwijskunde in het bijzonder onderwijs en diversiteit en directeur EMPO-Erasmus Universiteit): Met EMPO leveren we leraren af voor het primair onderwijs die, behalve gewoon goed kunnen lesgeven, ook in de school of in het schoolbestuur hun academische vaardigheden inzetten om de kwaliteit van het onderwijs in bredere zin te verbeteren! Bijvoorbeeld door onderzoek te doen, door goed onderwijsbeleid te ontwikkelen of door een innovatieproject te leiden. ‘

‘Een beetje manager is niet bang voor 26 kinderen’

Aan de EMPO in Rotterdam leiden we leraren op om het verschil te maken op basisscholen in de binnenstad zegt Nickel van der Vorm (oprichter EMPO-Erasmus Universiteit). “Daar waar kinderen het meest afhankelijk zijn van goed onderwijs met betrekking tot hun kansen voor de toekomst. In samenwerking met NIVOZ richten we ons met de EMPO op het versterken van de pedagogische vaardigheden om kwaliteitsvolle relaties met leerlingen aan te gaan in een inclusieve en uitdagende leeromgeving.” 

‘Echte influencers staan voor de klas’

Lonneke de Meijer (opleidingscoördinator EMPO-Erasmus Universiteit): De EMPO is een tweejarige wetenschappelijke masteropleiding. Na het afronden van deze opleiding krijgen studenten de graad ‘Master of Science’ en, en dat is de kracht van onze opleiding, een bevoegdheid voor het lesgeven in het primair onderwijs. We richten ons op het lesgeven in de grootstedelijke context, maar ook in scholen buiten de stad komt de opgedane expertise goed van pas en zit men te springen om leraren die pedagogisch sterk zijn. “ 

Meer informatie

Campagne ‘Doe iets wat ertoe doet’

De landelijke lerarencampagne is het initiatief van de Universiteiten van Nederland, de overkoepelende organisatie van de 14 publieke Nederlandse universiteiten. De campagne is maandag 23 september gestart en loopt tot en met voorjaar 2025. 
Meer info: www.doeietswatertoedoet.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen