‘De problemen van vandaag los je niet op met de antwoorden van gisteren’

Erasmus University Rotterdam Campus

Voor grote oplossingen gaan, maar wel met beide benen op de grond. Dat is wat hoogleraar Darren McCauley (41) typeert. Met zijn onderzoek vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam richt hij zich op klimaat- en energiekwesties in een rechtvaardige wereld. “Alleen door samen te werken kunnen we grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, migratie en armoede aangaan.” 

McCauley doelt daarmee in het bijzonder op samenwerking tussen verschillende disciplines. ‘Verder kijken dan je eigen perspectief’: het is iets wat hem in de genen zit. Misschien heeft het wel te maken met zijn roots in Noord-Ierland. “Als Noord-Ier ben je noch Engels, noch Iers. Je leeft als het ware tussen twee werelden. Misschien verklaart dat mijn drang om verschillende belangen bij elkaar te brengen.” Het is in elk geval een houding die hij graag zijn studenten voorhoudt. “Eerst moet je het met elkaar eens worden over het probleem. Vervolgens bekijk je het probleem van alle mogelijke kanten. Als dat lukt… Als je door verschillende brillen leert kijken, kom je tot nieuwe oplossingen.” 

Wisselwerking

Die nieuwe oplossingen zijn hard nodig, ziet McCauley. “We hebben te maken met grote uitdagingen die we niet kunnen oplossen met bestaande modellen en denkwijzen. Ik denk dat ik daarom de combinatie van onderzoek en lesgeven zo leuk vind. Lesgeven inspireert onderzoek. En onderzoek inspireert lesgeven. In de interactie met studenten kan ik mijn ideeën toetsen. En tegelijk krijg ik door die interactie ook weer nieuwe ideeën! Dat vind ik een fantastische wisselwerking.” De huidige COVID-19 pandemie bewijst volgens McCauley hoe hard het nodig is dat we opnieuw moeten leren kijken naar een dergelijk probleem. “Simpelweg omdat er voor zo’n probleem nog geen kant en klare oplossing is. Dat vraagt dus om out of the box denken. De problemen van vandaag los je niet op met de antwoorden van gisteren.” 

Openminded

Met het stimuleren van die manier van denken loopt Erasmus Universiteit Rotterdam voorop, volgens McCauley. Het is één van de redenen waarom hij na zijn Senior Lectureship aan de Universiteit van St. Andrews (Schotland) koos voor een leerstoel in Rotterdam, bij Management of International Social Challenges (MISoC). “Rotterdam is een grote stad die te maken heeft met diverse sociaal-maatschappelijke uitdagingen. Het mooie vind ik dat Rotterdam in het zoeken naar oplossingen verder kijkt: regionaal, nationaal én internationaal. Rotterdammers zijn aardig. Je komt makkelijk met ze aan de praat, ze werken graag samen en zijn openminded.” Die houding prijst McCauley ook bij zijn studenten. “Ik vertel mijn studenten niet wat de oplossing is. Ik wil dat ze ontdekken hoe ze een probleem kunnen benaderen.” Door die houding ontstaat volgens McCauley vrijheid om zelf te komen tot je eigen, soms bijzonder originele, oplossing. Het maakt dat ESSB-studenten vanuit hun opleiding al gewend zijn om samenwerking te zoeken met andere professionals. Ze zijn gewend om een probleem vanuit verschillende kanten te benaderen. Professionals die dat kunnen zijn in staat nieuwe oplossingen aan te dragen voor actuele problemen, voorspelt McCauley. 

Noorwegen en Rusland

Zelf zoekt McCauley vanuit zijn onderzoek naar oplossingen in de klimaat- en energietransitie. Hoe kunnen we wereldwijd en op een rechtvaardige manier overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame oplossingen? Het onderzoek richt zich op de wisselwerking tussen veiligheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Hoe verhouden die thema’s zich in het beleid en in de samenleving? “Ik werk het liefst in verschillende delen van de wereld”, vertelt McCauley. “Ik heb onderzoeksprojecten gedaan van Malawi en Uganda tot aan Zuidoost-Azië. Sinds 2015 werk ik aan een onderzoek in het noordpoolgebied. Ik onderzoek de beleidsontwikkeling op het gebied van de klimaat- en energietransitie in Noorwegen en Rusland. Een unieke kans, omdat 70% van het noordpoolgebied Russisch is. En dat is nou eenmaal minder bereikbaar voor onderzoekers.” Dat het McCauley wel is gelukt, heeft te maken met de banden tussen de St. Andrews University in Schotland en het Moscow State Institute in Rusland. Beide universiteiten zijn betrokken bij the Arctic Research Centre, een vijfjarig onderzoeksproject om de milieuimpact van de ontwikkeling van energieinfrastructuur in het noordpoolgebied te beoordelen. Het is inmiddels geen verrassing meer: ook hier komen onder aanvoering van McCauley verschillende perspectieven bij elkaar.

Darren McCauley is onderdeel van de strategische pijler Global Social Challenges.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen