Bestuurskunde aan Erasmus Universiteit #1 in de Shanghai Ranking

Campus from above with Mandeville Building

Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam staat dit jaar op de eerste plaats in de Subject Rankings van de Academic Ranking of World Universities (ARWU), beter bekend als de Shanghai RankingOpent extern. Het team behaalde eerder de eerste positie in 2017 en 2018. Deze erkenning onderstreept het uitzonderlijke werk van het team, dat zich onderscheidt door hoogwaardig, innovatief en maatschappelijk betrokken onderzoek. 

De ARWU (Jaarlijkse Subject Ranking) beoordeelt universiteiten op basis van criteria zoals het aantal wetenschappelijke artikelen binnen het vakgebied, de impact van publicaties, internationale samenwerking, leiderschap binnen internationale academische organisaties, het aantal hoofdredacteurs van internationale wetenschappelijke tijdschriften, publicaties in toptijdschriften (volgens de lijst van de Shanghai Ranking), invloedrijke onderzoekers en medewerkers die prestigieuze prijzen winnen.

Bestuurskunde aan Erasmus Universiteit staat al jaren in de top vijf van deze ranking en heeft, net als in 2017 en 2018, opnieuw de hoogste plek bereikt. In deze turbulente en onzekere tijden voor universiteiten in Nederland is deze prestatie een prachtige erkenning van het werk van alle onderzoekers binnen het team.

Shanghai Ranking logo 2024

Over de ARWU

De Shanghai Jiao Tong University publiceert jaarlijks de lijst van de 500 beste universiteiten ter wereld, die bekend staat als de Shanghai Ranking. Het is een van de meest uitgebreide ranglijsten ter wereld, waarbij meer dan 1.900 universiteiten uit 96 landen en regio’s worden beoordeeld.

Over Bestuurskunde aan Erasmus Universiteit Rotterdam

Bestuurskunde aan Erasmus Universiteit viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. Het team doet onderzoek naar manieren om complexe maatschappelijke vraagstukken op te lossen en publieke waarde te creëren. Met vernieuwende en grondige methoden ontwerpen en evalueren zij strategieën en oplossingen. Zo richten zij zich op het verbeteren van de prestaties en het aanpassingsvermogen van overheden door middel van publiek management, bestuur en beleid.

Het team van Bestuurskunde zet zicht sterk in voor maatschappelijke betrokkenheid en impact. Door samen te werken met de academische gemeenschap, studenten, beleidsmakers en professionals uit de praktijk, bouwen zij bruggen tussen theorie en praktijk. Het team heeft een sterke verbondenheid met de stad Rotterdam, maar werkt ook op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau aan belangrijke vraagstukken. De onderzoekers zijn actief in uiteenlopende thema’s zoals migratie, duurzaamheid, burgerparticipatie, sociaal beleid en welzijn, e-government, human resource management, EU-beleid en de uitvoering van beleid. 

Hun doel is om een diverse, samenwerkende en betrokken gemeenschap van wetenschappers te creëren die wereldwijd toonaangevend en vernieuwend is in onderzoek naar publiek management, governance en beleid.