3 onderzoekers van de ESSB en EUC ontvangen NWO SGW Open Competitie beurs

Campus from above with Mandeville Building
Afbeelding van Erasmus

Drie onderzoekers van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en Erasmus University College hebben een NWO SGW Open Competitie beurs toegewezen gekregen. De Open Competitie van SGW heeft als doel om excellent vrij, nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek te bevorderen met een primair sociaalwetenschappelijke of geesteswetenschappelijke onderzoeksvraag en probleemstelling.

Een overzicht van alle laureaten van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences en Erasmus University College:

Foto van Schiller

Pre-emptive implementation: Responding to evolving policies on incoming international student mobility to the Netherlands

dr. M. Schiller, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Het recente voorstel van de Nederlandse minister van Onderwijs om internationale studentenmobiliteit te beperken markeert een verschuiving in het nationale universiteitsbeleid. Dit project onderzoekt hoe universitair personeel op strategisch en straatniveau in faculteiten voor Gedrags- en Maatschappijwetenschappen aan de universiteiten in Leiden, Nijmegen en Rotterdam op deze beleidsontwikkelingen reageren. Het doel is de motivaties voor ‘preëmptieve implementatie’ van beleid dat nog moet komen te verkennen. Op basis van focusgroepen, interviews en documentanalyse, levert deze studie mogelijk baanbrekende inzichten op voor onderzoek over migratiebeleid, street-level bureaucracy en beleidsimplementatie. 

Foto van Ikbal

Navigating Physical and Mental Space in the Digital Age

dr. M.I. Ikbal Sahan, Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Het menselijk cognitief systeem is uitgerust met een "interne GPS" voor ruimtelijke navigatie, maar het gebruik van “externe” apparaten zoals smartphones of GPS vermindert onze natuurlijke navigeervermogens. Ondanks het feit dat 80% van de wereldbevolking over een smartphone beschikt, zijn de cognitieve effecten daarvan op navigatievermogens onbekend. Met de vergrijzende wereldbevolking die tegen 2050 op 2 miljard geschat wordt, is het cruciaal om de wisselwerking tussen GPS-gebruik, leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang en ruimtelijke navigeervermogens te begrijpen. Dit project heeft als doel om de impact van veroudering en GPS-gebruik op ruimtelijke navigatie te onderzoeken met behulp van VR en eye-tracking technieken.

Befriending Strangers in a Divided City: Towards a Lyrical Urban Studies

dr. R.  Chowdhury, Erasmus University College

De figuur van de ‘vreemdeling’ belichaamt verschillende aspecten van maatschappelijke polarisatie in steden. Dit project bestudeert culturele platforms in Rotterdam en interacties tussen passagiers in de metro om te begrijpen hoe de vreemdeling wordt verwelkomd in de gemeenschappen van de stad. De studie zal een sociologische classificatie van sociaal handelen opleveren (compassie, zorg, vriendschap, identificatie) die maatschappelijke polarisatie mogelijk overbrugt. Het project zal een nieuwe manier van grootstedelijk onderzoek introduceren, die zal worden geconceptualiseerd als ‘lyrische stadsstudies.’ Hierbij zal etnografisch onderzoek worden geïntegreerd met fictietechnieken om met de bevindingen van dit onderzoek een breder publiek aan te spreken. 

Onderzoeker
Onderzoeker
dr. M.I. Ikbal Sahan
Onderzoeker
Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB | kooistra@essb.eur.nl | 06 83676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen