Onderzoek staat centraal in veel globale rankings. Daarbij wordt vooral gekeken naar het aantal wetenschappelijke publicaties en het belang van deze output. Zo nemen veel rankings de highly cited researchers mee: de onderzoekers die behoren tot de 1% meest geciteerde wetenschappers. Lees hoe het onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gewaardeerd wordt in de rankings.
Leiden ranking: positie #4 in Nederland, wereldwijd op positie #76
De Leiden Ranking wordt opgesteld door het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) van de Universiteit Leiden. Deze specifieke onderzoeksranking is gebaseerd op bibliometrische gegevens (publicaties en citaties) uit het Web of Science. De focus ligt op de natuurwetenschappen en de medische wetenschappen, disciplines waarin men traditioneel vooral publiceert in internationaal wetenschappelijke tijdschriften. Het is een interactieve ranking van ruim 900 onderzoeksuniversiteiten wereldwijd, waarbij de gebruiker zelf de parameters bepaalt.
ARWU ranking: positie #3 in Nederland, wereldwijd op positie #80
De Academic Ranking of World Universities (ARWU) was de eerste wereldwijde universitaire ranking, oorspronkelijk gestart met een nationaal Chinees doel, maar al snel uitgegroeid tot een internationaal gebruikte ranking. Deze ranking wordt vanaf 2003 jaarlijks gepubliceerd door de Shanghai Jiao Tong Universiteit (daarom ook wel Shanghai ranking genoemd). De positie op de algemene Shanghai ranking wordt vastgesteld met indicatoren die vooral betrekking hebben op onderzoek, zoals hoeveel prijzen onderzoekers of alumni van het instituut hebben gewonnen, of het aantal artikelen dat in bepaalde journals gepubliceerd zijn.