Interview met sportfilosoof Sandra Meeuwsen voor NRC-podcast Het Uur

Sandra Meeuwissen staat op de filosofiefaculteit en lacht naar de camera

Sportfilosoof en directeur van ‘Erasmus Center for Sport Integrity & Transition’ Sandra Meeuwsen wordt geïnterviewd in de NRC-podcast Het Uur: ‘Sport heeft altijd die bevrijdende en exalterende functie gehad in de levens van mensen.’ 

Sandra Meeuwsen denkt als sportfilosoof en directeur van ‘Erasmus Center for Sport Integrity & Transition’ (ESPRIT) na over de ethische dilemma’s en filosofisch aspecten van sport. In een interview met Pieter van der Wielen voor de NRC-podcast Het Uur praat ze over deze sportzomer, met onder anderen de Olympische Spelen, de Tour de France en het EK-voetbal. Ook deelt ze haar visie over sport als uitlaatklep voor verlangens en emoties die in het dagelijks leven vaak onderdrukt worden, over hoe de spontane kant van sport wordt ingeperkt door VAR-technologie, over de illusie van een gelijke start, de oorzaken van grensoverschrijdend gedrag en over wat wél werkt tegen hooliganisme, in plaats van een stadionverbod.

Als sportfilosoof en ex-triatleet beschouwt Meeuwsen sport niet als rationele, semi-objectieve toeschouwer, maar kijkt ze vanuit een fenomenologische, in het (sport-)lichaam ingebedde positie naar uitingen in de sport en de waarden die daar actief zijn.

Meer informatie

Beluister de podcast via Spotify.

Gerelateerde content
Over het nieuwe Erasmus Center for Sport Integrity & Transition (ESPRIT)
portretfoto Sandra Meeuwsen in het nieuwe Sports Building
De strijd tegen het schenden van mensenrechten en de opwarming van de aarde zijn volop actueel, maar hoe kan het dat de sportkoepels geen sjoege geven?
Sandra Meeuwsen te gast bij NPO1 Radio

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen