Wat ons Bindt. De Terugkeer van de waarden in het publieke debat

View of rotterdam
Datum
woensdag 26 apr 2023, 19:00 - 21:00
Type
Lezing
Gesproken taal
Nederlands
Kamer
Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam
Ticket informatie

Registreer je door het formulier onder aan de pagina in te vullen.

Voeg toe aan agenda
Workers' demonstration in Germany
Kira Hülsmann

We leven in een maatschappij die wordt getekend door polarisatie. Onze waarden drijven uiteen en komen steeds meer onder druk te staan. De verharde blik waarmee we naar elkaar kijken werkt vervreemdend en leidt vaak tot conflict. Maar deze botsingen leggen ook diepgewortelde overtuigingen bloot. Kan polarisatie aanzetten tot een vruchtbare dialoog? Om hierachter te komen is precies dat nodig: een écht gesprek.

Tijdens dit evenement onderzoeken we aan de hand van een echt gesprek de rol van het conflict in de vorming van waarden binnen het publieke debat. Vanuit een publiek filosofisch vertrekpunt buigen drie vooraanstaande filosofen van de Erasmus Universiteit Rotterdam zich over de ‘polarisatie’ binnen het ‘waardendebat’. Met behulp van studenten en aanwezigen in de zaal laten zij zien wat een echt gesprek is, waartoe zij kan leiden, en hoe deze gevaar loopt.

Laat je prikkelen, onderzoek je waarden en praat mee tijdens dit bijzondere evenement.

Registreer je door middel van het invullen van het formulier onder aan de pagina. 


Programma


Culturele veldslagen
Gijs van Oenen en Senad Delic

De terugkeer van waarden in het publieke debat
Ronald van Raak

Geef je bijzonderheid niet de hoofdrol
Stine Jensen en Arwen Vonck

Debat met de zaal


Sprekers

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij houdt zich bezig met politieke en sociale filosofie en filosofie van mens en cultuur. Met het boek ‘Overspannen democratie’ haalde hij de shortlist van de Prinsjesboekenprijs en de longlist van de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofische boek van het jaar. Zijn meest recente boek ‘Culturele Veldslagen’ staat op de shortlist voor de Socratesbeker van 2023.

Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse Waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was vijftien jaar lid van de Tweede Kamer namens de SP en hield zich daar o.a. bezig met de integriteit van bestuur en bescherming van klokkenluiders. Binnen Erasmus School of Philosophy houdt hij zich bezig met actuele vragen rondom academische vrijheid, integriteit van onderzoek en het maatschappelijk vertrouwen in de wetenschap.

Stine Jensen is bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is jarenlang werkzaam geweest als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast werkt zij als publicist en programmamaker voor omroep HUMAN en treedt zij veelvuldig op in de media. Als publieksfilosoof werkt zij aan de opdracht om filosofische kennis in te zetten om standpunten te verdiepen of perspectieven te kantelen. Ze slaat hierbij bruggen tussen verschillende denktradities.

Arwen Vonck is masterstudent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Senad Delic is student publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Registreer je hier voor het evenement

 
Fields marked with an * are required.

Privacy Statement

Erasmus School of Philosophy handles your information confidentially. Your data will only be used for logistical purposes. More information can be found on www.eur.nl/en/esphil/disclaimer/privacy-statement.

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Gerelateerde content
Stine Jensen, Bijzonder Hoogleraar Publieksfilosofie, en Ronald van Raak, Hoogleraar Erasmiaanse Waarden, spreken in de Volkskrant over het waardendebat.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen