Testimonials

Bachelor Criminologie
Testimonials achtergrond

Testimonials

  • Judith van den Berg

    Judith van den Berg - Bachelor Criminologie

    Wat deze opleiding bijzonder maakt, is de voortdurende focus op actuele vraagstukken. Het biedt inzicht in criminele processen die vaak verborgen blijven, maar desondanks een grote invloed hebben op de samenleving.
    Judith van den Berg
    Wat deze opleiding bijzonder maakt, is de voortdurende focus op actuele vraagstukken. Het biedt inzicht in criminele processen die vaak verborgen blijven, maar desondanks een grote invloed hebben op de samenleving.

    Judith van den Berg
    Jaar van afstuderen: 2026
    Afkomstig van: VWO, pakket E&M

    Ik vind en vond jeugdcriminaliteit altijd al heel interessant. Ik heb het altijd heel interessant gevonden hoe kinderen op zo’n jonge leeftijd al in het criminele circuit terechtkomen. Ik heb me altijd afgevraagd of dat vooral door de opvoeding, vriendengroepen of school zou komen. Wat ik ook altijd interessant heb gevonden, is waarom ik zelf niet in de criminaliteit terecht ben gekomen en iemand anders van mijn leeftijd met dezelfde opvoeding, school, of vriendengroep dat wel zou kunnen overkomen.

    Vanaf het begin sprak de bachelor Criminologie mij aan vanwege de combinatie van maatschappelijke relevantie en academische diepgang. Ik vond het eerste vak Inleiding Criminologie gelijk één van de leukste vakken van de opleiding. Het bood een heldere introductie tot de kernonderwerpen van de criminologie en vormde een solide basis voor de rest van de studie. Ook vond ik het vak Criminele Carrières heel erg leuk, waarin we ons verdiepten in acht typen daders. We onderzochten hoe hun criminele loopbanen ontstonden, zich ontwikkelden en uiteindelijk eindigden, en analyseerden welke factoren hierbij een rol speelden.

    Wat deze opleiding bijzonder maakt, is de voortdurende focus op actuele vraagstukken. Het biedt inzicht in criminele processen die vaak verborgen blijven, maar desondanks een grote invloed hebben op de samenleving. Dit perspectief heeft mijn kijk op de maatschappij en mijn directe leefomgeving wel veranderd. Zo ben ik door het vak Theoretische Criminologie gaan inzien hoe fysieke en sociale factoren van een omgeving bijdragen aan het ontstaan van criminaliteit. Deze inzichten hebben mijn blik op Rotterdam, en specifiek op de verschillende wijken binnen de stad, veranderd.

    De brede opzet van de opleiding heeft er voor mij voor gezorgd dat ik mijn interesses kon verfijnen en mijn professionele ambities verder vorm te geven. Door de diverse onderwerpen die aan bod kwamen, kon ik duidelijk krijgen welke aspecten van criminologie mij het meest aanspreken en welke minder goed bij mij passen. Tegelijkertijd bood de opleiding een inzicht in verschillende vormen van criminaliteit, kennis die ik wil toepassen in mijn toekomstige carrière. Bij het kiezen van mijn huidige baan heb ik bewust gezocht naar een functie waarin ik deze academische kennis kan benutten en mogelijk verder kan ontwikkelen.

    De slogan #whereLawMeetsBusiness sluit naadloos aan bij een veelbesproken onderwerp van de criminologie en de opleiding: witteboordencriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit, gepleegd door personen met een hoge sociale status en gekenmerkt door planmatigheid en een gebrek aan geweld, illustreert de nauwe verwevenheid tussen juridische en economische systemen. Voor mij symboliseert dit hoe mijn studie en de bredere faculteit een essentiële rol spelen binnen de bedrijfswereld.

    Wat ik als tip mee zou willen geven aan aankomende studenten is om ook te genieten van de jaren die je studeert aan de universiteit. Zelf ben ik in mijn eerste jaar van de studie lid geworden van de studievereniging Criminologie In Actie (CIA). Hier heb ik heel snel veel mensen leren kennen, waardoor je ook altijd wel in de les zit met iemand die je kent en elkaar kunt helpen met studeren. Het is leuk om mensen van dezelfde studie te leren kennen en die ook op informele gelegenheden te spreken. CIA heeft mij ook geholpen om me te oriënteren op mijn toekomst na mijn studie. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd die mij, ook nu ik in het bestuur zit, helpen met kijken voor wat ik na mijn studie zou willen doen met de raakvlakken van de opleiding die ik interessant vind. CIA heeft dus voor mij zowel formeel als informeel een hele grote toevoeging gehad aan mijn studietijd.

    Judith van den Berg
  • Annika Draper

    Annika Draper - Bachelor Criminologie

    Wat ik meeneem uit mijn bachelor is het kritisch kijken naar situaties: oog hebben voor verschillende perspectieven, maar ook voor de afspraken die we als maatschappij nu eenmaal met elkaar maken.
    Annika Draper
    Wat ik meeneem uit mijn bachelor is het kritisch kijken naar situaties: oog hebben voor verschillende perspectieven, maar ook voor de afspraken die we als maatschappij nu eenmaal met elkaar maken.

    Mijn naam is Annika Draper en ik ben momenteel bezig met de bachelor Criminologie, waarvan ik in 2026 hoop af te studeren. Ik deed in 2021 eindexamen aan de internationale school (International Baccalaureate) en koos voor Criminologie omdat ik het boeiend vind om problemen vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken en op te lossen. Aan de Erasmus Universiteit wordt daarbij ook veel aandacht besteed aan grensoverschrijdende criminaliteit, wat ik extra interessant vind. Wat me fascineert, is hoe dun de lijn tussen goed en kwaad kan zijn. Ik ben nieuwsgierig naar menselijk gedrag en wil ontdekken hoe we samen omstandigheden kunnen scheppen die goede keuzes bevorderen.

    De bachelor is intensiever dan ik had verwacht. Het is echt belangrijk om continu bezig te zijn. Ik vind de balans tussen werkgroepen en colleges wel heel prettig. De vorm van theoretisch kader en onderzoekend leren past mij erg. Vakken die mij tot nu toe aanspraken zijn bijvoorbeeld Inleiding Strafrecht en Criminaliteit en samenleving.

    Wat ik meeneem uit mijn bachelor is het kritisch kijken naar situaties: oog hebben voor verschillende perspectieven, maar ook voor de afspraken die we als maatschappij nu eenmaal met elkaar maken. 

    In de toekomst zie ik mezelf werken met mensen en bijdragen aan het oplossen van complexe vraagstukken op het gebied van criminaliteit en rechtvaardigheid. De bachelor biedt mij daarvoor een solide basis en houdt nog veel deuren open. 

    De opleiding heeft mijn analytisch denken sterk verbeterd en mijn vermogen vergroot om situaties vanuit meerdere kanten te bekijken. Ook heb ik geleerd kritischer te zijn, zowel ten opzichte van anderen als van mezelf. Ik heb meer inzicht gekregen in mijn eigen normen en waarden, en hoe deze mijn keuzes beïnvloeden.

    Tijdens mijn opleiding is mijn inzicht in maatschappelijke kwesties sterk verdiept. Ik ben me bewuster geworden van sociale ongelijkheden, de impact van beleid op gedrag en de complexiteit van preventie en strafrecht. Dit heeft mijn kijk op de samenleving veranderd en mijn motivatie versterkt om bij te dragen aan positieve verandering.

    Voor mij representeert #whereLawMeetsBusiness de verbinding tussen regelgeving en de praktische realiteit in organisaties. Het laat zien hoe juridische kaders niet alleen dienen om grenzen te stellen, maar ook om kansen te creëren voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het benadrukt hoe belangrijk het is om wetgeving te vertalen naar werkbare oplossingen die rechtvaardigheid en efficiëntie combineren.

    Annika Draper
  • Julia de Raadt

    Julia de Raadt - Bachelor Criminologie

    Maatschappelijke fenomenen en problemen zijn complex en vereisen een multidisciplinaire blik. Door vanuit diverse kanten een probleem te bestuderen kan je makkelijker de stap zetten naar de (arbeids)praktijk.
    Julia de Raadt, portret
    Maatschappelijke fenomenen en problemen zijn complex en vereisen een multidisciplinaire blik. Door vanuit diverse kanten een probleem te bestuderen kan je makkelijker de stap zetten naar de (arbeids)praktijk.

    Ik heb voor de studie Criminologie gekozen omdat verschillende interesses van mij in de opleiding samenkomen. Zo ben ik geïnteresseerd in het recht, de psychologie en de maatschappij. Tijdens mijn studiekeuzeproces ging ik veel studies vergelijken met Criminologie, wat uiteindelijk een duidelijk teken was!

    Ik heb zeker geen spijt van mijn studiekeuze. Mijn verwachting van de bachelor was dat de eerstejaarsvakken een goede basis vormen voor de rest van de bachelor. Deze verwachting bleek te kloppen. Het toepassen en combineren van de opgedane kennis komt zeker terug in het tweede en derde jaar. De hoeveelheid onderzoeksvaardigheden had ik van tevoren onderschat, maar is zeker een zeer waardevolle toevoeging van de bachelor. Ik merk dan ook gedurende de master Criminologie dat ik hier veel profijt van heb. 

    Vakken die mij zijn bijgebleven zijn de vakken Theoretische Criminologie, Actoren in de Rechtshandhaving, Preventie en Bestraffing en het bachelorwerkstuk. Voornamelijk het laatste onderdeel heeft ervoor gezorgd dat ik al mijn criminologische en juridische kennis kon toepassen op een actueel fenomeen. Bovendien zijn mijn kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksvaardigheden met het maken van mijn bachelorwerkstuk verbeterd. 

    Het aanleren van een multidisciplinaire kijk op de wereld is een toegevoegde waarde vanuit de bachelor. Maatschappelijke fenomenen en problemen zijn complex en vereisen een multidisciplinaire blik. Door vanuit diverse kanten een probleem te bestuderen kan je makkelijker de stap zetten naar de (arbeids)praktijk. 

    De bachelor heeft ook zeker tot persoonlijke groei geleid. Aangeleerde vaardigheden als presenteren en debatteren neem ik ook buiten de studie mee. Daarnaast heb ik mij op persoonlijk vlak uitgedaagd door een minor in het buitenland te volgen. Mijn maatschappelijke bewustzijn is tevens veranderd. Zo kijk ik sinds ik Criminologie studeer veel genuanceerder naar (sociale) media en politieke uitingen.

    #WhereLawMeetsBusiness betekent voor mij dat fenomenen constant veranderen en zich ontwikkelen. Binnen de Criminologie wordt hier veel aandacht aan besteed, denk aan AI-criminaliteit of milieucriminaliteit. 

    Mijn tip voor aankomende studenten is; Onderzoek voor jezelf op welke vlakken je wilt ontwikkelen en kijk welke opties er zijn. Wil je je bijvoorbeeld ontwikkelen op het gebied van samenwerken? Doe een commissie bij de studievereniging. Wil je meer praktijkervaring opdoen? Spreek die ene gastdocent eens na een gastcollege aan of zoek naar studiegerelateerde bijbaantjes. 

     

    Julia de Raadt, portret

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen