Kinderhartcentrum UMC Utrecht blijft open, maar voor hoelang?

Begin 2023 besloot minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers om het kinderhartcentrum van UMC Utrecht en het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden te sluiten. Het UMC Utrecht stapte naar de rechter om sluiting te voorkomen. Ondanks eerdere twijfels over het slagen van deze zaak, schrapte rechtbank Midden-Nederland op 11 januari het besluit van de minister. André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, gaat in op de uitspraak.

Sluiting kinderhartcentra

In Nederland vindt kinderhartchirurgie momenteel plaats in vier centra: het Erasmus MC, het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (wat een samenwerking is tussen Leiden UMC en Amsterdam UMC), het UMC Utrecht en UMC Groningen.

Op 20 december 2021 besloot toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat het Erasmus MC en het UMC Utrecht specialistische kinderhartzorg mochten blijven aanbieden. De centra van UMC Groningen en het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden zouden moeten sluiten. Begin 2023 besloot opvolger Ernst Kuipers dat het centrum van UMC Groningen open mocht blijven en het centrum van Utrecht de deuren moest sluiten.

Juridische procedure

Het UMC Utrecht stapte naar de rechter. In een eerder kort geding werd het ziekenhuis in het ongelijk gesteld, maar de bodemprocedure bij rechtbank Midden-Nederland heeft een andere uitkomst. Den Exter: “De minister moet zijn pleidooi beter onderbouwen, was simpel gezegd het oordeel van de rechter. De onderzoekscijfers die hij aanhaalt vindt de rechter niet betrouwbaar genoeg. Maar als de minister bij het besluit om te concentreren (van vier naar twee kinderhartcentra, red.) blijft, dan zal hij ongetwijfeld met een betere motivering komen. Dan kan een rechter dat bijna niet verwerpen denk ik.”

Kwaliteit, houdbaarheid en betaalbaarheid

De kwaliteit van de aangeboden zorg zal verbeteren indien de hartchirurgie wordt geconcentreerd. Artsen zullen namelijk meer moeten opereren, waardoor er dus meer vlieguren worden gemaakt. Centralisatie zal ongetwijfeld nadelen met zich meebrengen. Toch wegen deze nadelen volgens Den Exter niet op tegen de voordelen van centralisatie. “Dat ouders bijvoorbeeld niet ineens naar Groningen hoeven met hun kind, dat is prettig. Toch blijft de kinderhartzorg op dit moment versnipperd over meerdere centra, en dat wil je eigenlijk niet. Dat is iets waar iedereen het in de eerste instantie al over eens was. Dus voor de zorg, de houdbaarheid, betaalbaarheid en de continuïteit ervan, is concentreren toch echt het beste. Dat staat buiten kijf.”

Universitair Hoofddocent
Meer informatie

Kinderhartcentra Utrecht en Leiden-Amsterdam mogen openblijven

Gerelateerde content
Volgens André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, maakt de rechtszaak door het UMC Utrecht weinig kans.
André den Exter
In een artikel van Follow the Money trekt hoogleraar Martin Buijsen de besluitvorming omtrent de sluiting van specifieke kinderhartcentra in twijfel.
patiëntendata

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen