Begin dit jaar besloot minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers om het kinderhartcentrum van UMC Utrecht en het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden te sluiten. UMC Utrecht stapt nu naar de rechter om de sluiting te voorkomen. Volgens André den Exter, universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, heeft de rechtszaak echter weinig kans van slagen, zo vertelt hij tegenover het AD.
Op 20 december 2021 besloot toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat het Erasmus MC en het UMC Utrecht specialistische kinderhartzorg aan mochten blijven bieden en dat de centra van UMC Groningen en het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden zouden moeten te sluiten. Dit jaar besloot zijn opvolger Ernst Kuipers echter dat het centrum van UMC Groningen open zal blijven en dat het centrum van Utrecht toch zal moeten sluiten.
Kleine kans
Het UMC Utrecht is hier zeer ontevreden over en spande – na het definitieve besluit van Kuipers op 13 april 2023 – een rechtszaak aan ter voorkoming van de sluiting. Volgens Den Exter is dat een logische zet: “Je moet er als werkgever alles aan gedaan hebben om zo’n besluit te voorkomen. Of het nou naar de patiënten of naar de medewerkers toe is.”
Toch zal de behandeling van de zaak volgens Den Exter waarschijnlijk geen andere uitkomst te weeg brengen: “Dan wordt gekeken: zijn alle partijen betrokken geweest? Zijn alle centra gehoord, patiëntenorganisaties, beroepsprofessionals, et cetera. Dat is zover ik weet gebeurd, dus ik verwacht niet dat dat veel zal opleveren. Daarna kan de rechter het besluit van Kuipers inhoudelijk gaan toetsen, al lijkt het me stug dat het zo ver komt.”
Zorgwaarborg
Mocht het tot een inhoudelijke behandeling komen, zal Utrecht aanvoeren dat zonder het centrum de zorg voor ernstig zieke kinderen niet meer gewaarborgd kan worden. “Ik vrees dat dat geen stand zal houden. De minister heeft duidelijk onderbouwd waarom hij tot dit besluit is gekomen, mede omdat twee kinderhartcentra in Zuid-Holland, in plaats van één in Zuid-Holland en één in Groningen, de regionale toegankelijkheid in de weg zou staan.”
Ook bestaat de vrees dat het Erasmus MC in Rotterdam geen ruimte heeft voor uitbreiding. “De vrees dat het in Rotterdam nu erg druk wordt, is vooralsnog een speculatie. Daar komt ook nog eens bij dat het kinderhartcentrum niet van de ene op de andere dag wordt gesloten en er een zorgvuldige procedure is voorgesteld door Kuipers, waar ziekenhuizen mogelijk voor gecompenseerd worden. Plus: de Kamer is akkoord gegaan. Ook niet onbelangrijk”, concludeert Den Exter.
- Universitair Hoofddocent
- Gerelateerde content