Waarom deze studie

Media & Journalistiek
Media & Journalistiek student

Waar gaat deze studie over?

Als student Media & Journalistiek onderzoek je de relatie tussen media, publiek en actuele, maatschappelijke ontwikkelingen. Je analyseert hoe journalistieke media functioneren, welke boodschappen ze uitdragen, hoe die tot stand komen en welke effecten ze hebben. Je doet dit tegen de achtergrond van de huidige, uiterst dynamische journalistieke omgeving die continu lijkt te veranderen. 
 
Je focust op verschillende journalistieke thema’s zoals de wisselwerking tussen de journalistiek en het publiek en beeldvorming via de media. Daarnaast train je essentiële academische vaardigheden zoals presenteren, debatteren, wetenschappelijk schrijven en analyseren. 
 
In de masterspecialisatie Media & Journalistiek combineren we wetenschappelijk onderzoek en theorievorming met inzichten uit het professionele veld. De kennis, onderzoeksvaardigheden, het analytisch vermogen en de professionele vaardigheden die je in deze masterspecialisatie ontwikkelt, maken je flexibel en multi-inzetbaar in het brede veld van media en journalistiek. 

Past deze studie bij jou?

De masterspecialisatie Media & Journalistiek past bij jou als je graag meer wilt weten over de manier waarop journalistiek in elkaar zit, hoe verhalen worden verteld en wat voor impact ze hebben. Maar je wil ook graag inzicht krijgen in hoe de journalistiek zich staande houdt in een wereld vol (dis)informatie) en hoe de relatie tussen journalistiek, publiek en politiek verandert. En je wil meer leren over wetenschappelijke benaderingen die het media en journalistieke veld in kaart brengen, houdt van discussiëren en samenwerken met studiegenoten, en je bent constructief kritisch en nieuwsgierig.  

Wij vinden het belangrijk dat onze studenten zowel wetenschappelijke als professionele vaardigheden beheersen wanneer zij afstuderen. Je hebt je aan het einde van deze master dan ook ontwikkeld tot een vakkundige die kritisch kan nadenken over ontwikkelingen in het veld en innovatie, grote hoeveelheden data en informatie kan analyseren, een gedegen geschreven stuk kan afleveren en inzichten overtuigend en op verschillende manieren en voor verschillend publiek kan overbrengen. 

Vijf redenen om te kiezen voor Media & Journalistiek aan de EUR

  • Deze masterspecialisatie combineert gedegen wetenschappelijk onderzoek en theorievorming met nadenken over de ontwikkelingen en uitdagingen in de media en journalistiek. 
  • De kennis, onderzoeksvaardigheden, het analytisch vermogen, en de professionele vaardigheden die je tijdens deze masterspecialisatie ontwikkelt, maken je een flexibele en multi-inzetbare vakkundige. 
  • We geven kleinschalig en persoonlijk onderwijs waarin studenten intensief worden begeleid door een team van enthousiaste en professionele docenten. 
  • We bieden mogelijkheden tot zelfontplooiing: je kan bijvoorbeeld deelnemen aan extra-curriculaire activiteiten en netwerken met professionals. 
  • Studeren in Rotterdam betekent studeren in een jonge, dynamische stad waar altijd wat te beleven is. 
Master Media & Journalistiek student Julian leest een krant op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Media & Journalistiek volgens Julian

Onze studenten vertellen

Lars Beelen

Lars Beelen - Student Media & Journalistiek

Wat Media & Journalistiek bijzonder maakt, is de combinatie van academische theorieën en de praktijk op de redactievloer. We bespreken theorieën uitgebreid en proberen ze naast de dagelijkse realiteit in de journalistiek te leggen.
Portretfoto Lars Beelen
Wat Media & Journalistiek bijzonder maakt, is de combinatie van academische theorieën en de praktijk op de redactievloer. We bespreken theorieën uitgebreid en proberen ze naast de dagelijkse realiteit in de journalistiek te leggen.

Na mijn Bachelor wilde ik me verdiepen in een onderwerp dat ik echt interessant vond. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in nieuws en hield me sowieso al veel met media bezig: televisie, radio, streaming, kranten en podcasts zijn dagelijkse kost. Media & Journalistiek was dus een logische keuze voor mij, en de masterspecialisatie heeft tot nu toe al mijn verwachtingen overtroffen. De werkdruk ligt wellicht een stuk hoger dan bij mijn bachelor, maar omdat de onderwerpen actueel zijn en dagelijks terugkomen in onze mediaconsumptie, krijg ik ook genoeg energie van mijn studie. Bovendien bieden de opdrachten je veel ruimte en vrijheid om je creativiteit te uiten.

Combinatie van theorie en praktijk

Natuurlijk is Media & Journalistiek een universitaire masteropleiding een speelt wetenschap een grote rol in het programma: je wordt uitgebreid behendig gemaakt met zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden, onder andere in de Research Workshop. Maar wat de masterspecialisatie in Rotterdam bijzonder maakt, is de combinatie van academische theorieën en de praktijk op de redactievloer. We bespreken theorieën uitgebreid en proberen ze naast de dagelijkse realiteit in de journalistiek te leggen. De specialisatie gaat echter verder dan dat. Zo mocht ik na vier weken al pitchen op de redactie van het AD, om hen te adviseren over vraagstukken rondom hun podcasts, heel interessant en leerzaam!

Kleinschalige sfeer

Wat ik ook erg prettig vindt aan Media & Journalistiek, is het kleinschalige karakter. Seminars bestaan doorgaans uit maximaal 20 studenten waardoor zowel docenten als leerlingen elkaar bij naam kennen. Daardoor ligt de drempel om vragen te stellen en van elkaar te leren laag. Bovendien ontstaat er snel een groepsgevoel, met borrels en karaokeavonden als leuke bijkomstigheid.

Portretfoto Lars Beelen

Jim van der Meer

Jim van der Meer - Alumnus Master in Media & Journalistiek

Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.
Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de media, vandaar dat het kiezen van een studie een makkelijke keuze was. Eerst heb ik de HBO opleiding Media en Entertainment Management afgerond waarna de Master Media en Journalistiek perfect aansloot als extra vervolgstudie. Tijdens deze HBO studie heb ik als productie assistent voor Eyeworks gewerkt, waar ik was betrokken bij de productie van televisieprogramma’s waaronder de Nationale IQ test. Daarnaast schreef ik artikelen voor een lokale krant, zodoende had ik mij al aardig verdiept in de praktische kant van de media. Om ook meer theoretische verdieping te krijgen, koos ik voor de een vervolgstudie aan de universiteit.

Mijn advies: verdiep je in de branche waar je in terecht wil komen. Ga werken in de journalistiek of start een eigen blog en doe schrijfervaring op. Daarnaast is het belangrijk om je niet blind te staren op een baan in de journalistiek omdat het dan zwaar kan tegenvallen als dat niet lukt. Ondanks dat ik niet in de journalistiek ben beland, ga ik wel met plezier naar mijn werk en dat is ook erg belangrijk. Daarnaast vind ik dat je in deze tijd de kansen moet pakken die je krijgt aangereikt!"

Babeth Knol

Babeth Knol - Alumna Master in Media & Journalistiek

Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.
Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.

Ik ben begonnen met een Bachelor Algemene Cultuurwetenschappen op de Erasmus Universiteit. Rotterdam trok me, ik wilde graag in een grote stad studeren. Binnen de Bachelor koos ik al veel Media en Cultuurvakken, en schrijven en journalistiek hadden altijd al mijn belangstelling. Het was voor mij dus een logische stap om daarna het masterprogramma Media en Journalistiek te gaan volgen. Schrijven vond ik leuk, maar ik was daarnaast ook geïnteresseerd in de invloed van de media op de samenleving.

Tijdens de EURekaweek kregen wij het advies van onze groepsleiding om vooral zelf een route te kiezen binnen je studie. Dat advies zou ik graag doorgeven. Media en Journalistiek is een brede opleiding en je leert over veel een klein beetje. Het is belangrijk om jezelf te specialiseren.

Angelique van Tilburg

Angelique van Tilburg - Alumna Master in Media & Journalistiek

Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen.
Angelique van Tilburg
Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen.

"Na mijn VWO koos ik voor een brede opleiding: HBO Communicatie aan Hogeschool Inholland. Tijdens deze opleiding had ik al interesse voor de journalistiek en ik had een journalistiek bijbaantje. Ik wist echter nog niet precies wat voor werk ik wilde gaan doen, dus ik koos voor een vervolgopleiding: Media en Journalistiek. Ik wilde ook graag in Rotterdam blijven. Na mijn studie ben ik fulltime aan de slag gegaan als freelance journalist. Door dat werk ben ik op het idee gekomen om een lokale papieren krant voor kinderen te beginnen. Ik wist gelijk: dit is het!

Je studietijd is wat je er zelf van maakt. Tijdens je studie moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen en alle kansen om iets te leren grijpen. Je moet niet bang zijn. Veel mensen durven niet op iemand af te stappen of een redactie te bellen. Maar als je het niet probeert, dan weet je nooit of iets zal lukken. Bel die persoon of redactie gewoon als je iets wilt! Ik ben zelf heel blij dat ik deze studie heb gedaan. Ik vraag me af of ik het idee voor de krant had gekregen als ik het bij mijn hbo-opleiding had gelaten."

Angelique van Tilburg

Chat met een student

Vraag onze studenten naar hun studie, Rotterdam en het studentenleven

Students speaking

Vragen voor het Erasmus Studenten Service Centrum?

Stel ze via WhatsApp.

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen