Als Global Communications Manager bij Philips ontwikkelt en implementeert Media & Business (2021) alumna Maria best-in-class interne en externe communicatiestrategieën om de merkreputatie te verbeteren en bedrijfsdoelstellingen te stimuleren. Ze werkt nauw samen met teams in verschillende functies en regio's om te zorgen voor effectieve communicatie en berichtgeving. Maria deelt met ons haar ervaringen met het vinden van een baan en werken in Nederland.
Hoe is het om als international in een tech-bedrijf in Nederland te werken?
Het is een geweldige ervaring, en ik ben er trots op alumna te zijn van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Veel van mijn collega's hebben ook aan de Erasmus Universiteit gestudeerd, wat leidt tot boeiende discussies over onze gedeelde ervaringen. In deze werkomgeving kan ik een divers perspectief bieden en effectief samenwerken met collega's met verschillende culturele achtergronden. Deel uitmaken van een internationaal team bevordert creativiteit, innovatie en intercultureel begrip; allemaal van vitaal belang in het huidige mondiale bedrijfsklimaat.
Hoe zag jouw zoektocht naar een baan in Nederland eruit?
Ik heb mijn zoektocht naar een baan in Nederland methodisch aangepakt, te beginnen met een uitgebreid onderzoek naar beurzen en stageprogramma's op websites van universiteiten en vacaturesites. Ik richtte me daarbij specifiek op beurzen met mentorprogramma's om een voorsprong te krijgen en een professioneel netwerk op te bouwen tijdens mijn masterstudie.
En met succes: ik had het geluk om de 'NN Future Matters' beurs te ontvangen die zowel mijn studie financierde, als een mentorprogramma binnen het bedrijf omvatte. Tegen het einde van mijn studie stelde ik voor om mijn masterscriptie uit te voeren over een business case in samenwerking met NN Group, een idee dat werd toegejuicht door zowel het bedrijf als mijn scriptiebegeleider. Deze ervaring stelde me in staat om uitgebreide kennis over het bedrijf op te doen en een sterk netwerk op te bouwen. De beurs en mijn beslissing om mijn masterscriptie binnen het bedrijf te doen, hebben uiteindelijk geleid tot mijn eerste baan bij NN Group.
Hoe heb je het sollicitatieproces in Nederland ervaren?
Het sollicitatieproces in Nederland is over het algemeen gestructureerd en grondig. Werkgevers voeren vaak meerdere gespreksrondes, waarbij de nadruk ligt op zowel technische vaardigheden als culturele geschiktheid. Als kandidaat kun je gedrags-/HR-vragen verwachten naast technische beoordelingen, zoals een schrijfopdracht voor communicatiefuncties.
Welk advies zou je willen geven aan ESHCC studenten die binnenkort de arbeidsmarkt betreden?
Op de Nederlandse arbeidsmarkt spelen persoonlijke connecties en netwerken een belangrijke rol bij het vinden van vacatures en het bevorderen van je carrière. Daarom moedig ik studenten aan om actief deel te nemen aan netwerkevenementen, lid te worden van beroepsverenigingen en gebruik te maken van online platforms zoals LinkedIn om in contact te komen met professionals in hun interesse gebied. Het opbouwen en onderhouden van relaties met studiegenoten, alumni, mentoren en professionals uit de sector kan waardevolle inzichten, adviezen en potentiële vacatures opleveren. Aarzel dus niet om contact op te nemen met je netwerk voor mogelijkheden, of advies over de arbeidsmarkt en het vinden van een baan.
Daarnaast kan het opdoen van praktijkervaring door middel van stages, parttime banen of vrijwilligerswerk je mogelijkheden aanzienlijk vergroten en je helpen op te vallen bij potentiële werkgevers. Een andere manier om je kansen te vergroten om de aandacht van werkgevers te trekken is om je CV en sollicitatiebrief voor elke sollicitatie op maat te maken, omdat je zo je specifieke kwalificaties en oprechte interesse in de functie laat zien.
Ten slotte is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van trends in de sector, eisen van de arbeidsmarkt en vaardigheidseisen om je aan te passen en je concurrerend te positioneren op de arbeidsmarkt. Voortdurend leren en ontwikkelen zijn essentieel tijdens je carrière. Als je bijvoorbeeld de Nederlandse taal beheerst, kun je je opties verder uitbreiden, met name voor Nederlandse werkgevers of werkgevers met klantinteractie in Nederland.
Wil je in contact komen?
Als je wilt connecten of meer wilt weten over mijn reis, aarzel dan niet om contact met me op te nemen via LinkedIn. Als voormalig ambassadeur van de faculteit blijf ik graag studenten ondersteunen die geïnteresseerd zijn in studeren of werken in Nederland.