Alumna International Bachelor Arts & Culture
Keuze voor een studie in kunst en cultuur
Na de middelbare school en het daaropvolgende tussenjaar had ik geen specifiek carrièrepad voor ogen. Wat ik wel wist, is dat ik me wilde bezighouden met de culturele sector, want in mijn vrije tijd bezocht ik regelmatig de bioscoop, musea en concerten, en genoot ik van het uitgaansleven. Zodoende kwam ik bij de International Bachelor Arts & Culture Studies (IBACS) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) uit. Waarom ik voor IBACS koos? Dat lees je hieronder!
De belangrijkste reden voor mij om IBACS te studeren was de brede benadering van deze opleiding, die uniek is in Nederland. Het stelt je in staat om cultuur vanuit verschillende theoretische invalshoeken te bestuderen, van sociologie tot economie. Daarnaast sprak het me erg aan om op een campus en in een internationale omgeving te studeren. Ik dacht dat leren in een klaslokaal met studenten van over de hele wereld, die allemaal hun eigen verhaal meebrengen, ontzettend waardevol is – vooral in de context van kunst en cultuur. Dit blijkt achteraf ook zeker zo te zijn. De mogelijkheid om op uitwisseling te gaan was een andere belangrijke factor voor mij om voor IBACS te kiezen. Later in mijn studie maakte ik hier graag gebruik van door een half jaar in Tokio te studeren.
Tot slot vond ik het feit dat dit internationale programma in Rotterdam wordt gegeven een groot pluspunt. Het is een superdiverse stad waar veel creatieve en getalenteerde mensen wonen. De culturele en creatieve industrie is levendig en veerkrachtig en varieert van interessante gevestigde culturele instellingen en wereldberoemde architectenbureaus tot impactvolle grassroot-initiatieven.
Zoektocht naar een baan
Na het afronden van mijn masteropleiding Cultural Economics and Entrepreneurship (aan de EUR), was ik er klaar voor om de arbeidsmarkt te betreden. Ik ging op zoek naar vacatures en solliciteerde bij verschillende culturele- en overheidsorganisaties in Nederland. In mijn zoektocht heb ik verschillende plaatsen bezocht, zoals musea, om te ontdekken of ik mezelf daar kon zien werken. Daarnaast vertelde ik mijn netwerk – vrienden, familie en kennissen – dat ik op zoek was naar een baan.
Op een gegeven moment viel mijn oog op de vacature van assistent van de directie bij International Film Festival Rotterdam (IFFR). De functie sloot aan bij mijn interesse in de filmindustrie en mijn werkervaring, omdat ik al eerder stage had gelopen bij een filmproductie- en distributiebedrijf. Aangezien ik niet precies wist welke richting bij mijn zoektocht naar een baan zou passen, leek het me een perfecte startpositie om de inzichten van een organisatie te leren kennen en mezelf professioneel te ontwikkelen. Inmiddels ben ik intern doorgegroeid naar de functie Coördinator Funding and Private Partners.
Theorie in de praktijk bij IFFR
Samen met drie collega's werk ik op de afdeling Funding and Business Growth bij International Film Festival Rotterdam. Ik vind het erg waardevol om in een klein team te werken, omdat we ideeën uitwisselen en van elkaars expertise leren en gezamenlijk bijdragen aan het verbeteren van de financiële positie van de organisatie. De focus in mijn functie ligt vooral op het identificeren van financieringsmogelijkheden, het schrijven van financieringsaanvragen en relatiebeheer. Mijn rol vereist up-to-date blijven in het (inter)nationale culturele financieringslandschap, het maken en uitvoeren van communicatieplannen en het doen van onderzoek.
Mijn bachelor- en masterstudie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication hebben mij kennis bijgebracht over de waarde van cultuur vanuit verschillende academische perspectieven en hebben mijn begrip verdiept van de ontwikkelingen en mechanismen die de culturele en creatieve industrieën aansturen. De academische theorie die ik tijdens mijn studies heb geleerd, breng ik letterlijk dagelijks in de praktijk bij het schrijven en brainstormen. De verschillende groepsopdrachten tijdens mijn studie hebben bijgedragen aan mijn vermogen om samen te werken aan projecten op het werk. Verschillende concepten die tijdens de vakken aan bod komen, bijvoorbeeld maatschappelijke impact en cultuurparticipatie, zijn van belang bij het nadenken over het organiseren en financieren van onze activiteiten. Daarbij komt de analytische en kritische manier van denken die ik op de universiteit heb geleerd goed van pas.
Gouden tip(s)
Mijn eerste tip is om ervaring en praktische vaardigheden op te doen buiten je studie om, door vrijwilligerswerk te doen, te werken en/of je aan te sluiten bij een vereniging. De meeste culturele evenementen in Rotterdam kunnen gewoon niet bestaan zonder hun vrijwilligers. Het filmfestival zou bijvoorbeeld niet plaatsvinden zonder de 600 vrijwilligers, waaronder veel internationale studenten. Door vrijwilligerswerk te doen doe je ervaring op achter de schermen en kom je in contact met mede-Rotterdammers over een gedeelde passie.
Ten tweede is de verplichte stage in de IBACS-opleiding een geweldige kans om erachter te komen waar je kwaliteiten liggen en om vertrouwen te krijgen in het werkveld. Deze periode helpt om na te denken en jezelf vragen te stellen om erachter te komen op welk gebied je de arbeidsmarkt op wilt. De stage stelt je ook in staat om na te denken over het soort werkomgeving waar jij je goed bij voelt: een kleine of grote organisatie, hiërarchisch of meer horizontaal, enzovoort.
Tot slot, en misschien wel de belangrijkste tip: verken en geniet van alles wat de stad Rotterdam te bieden heeft. De Rotterdamse mentaliteit werkt aanstekelijk. Probeer om je heen te kijken en te zien wat er allemaal gebeurt in de stad. Bezoek plekken waar je energie en inspiratie van krijgt. Je weet nooit wie je tegenkomt en wat het je kan brengen.