IBACS Alumni Ervaringen

  • Akiri Yoshino

    Alumna International Bachelor Arts & Culture

    Blijf flexibel en sta open voor nieuwe ervaringen; zo ontdek je vaak je ware passies.
    Profile picture of ESHCC alumna Akiri Yoshino
    Blijf flexibel en sta open voor nieuwe ervaringen; zo ontdek je vaak je ware passies.

    Perfecte combinatie

    Mijn weg richting de kunst- en cultuursector begon een beetje toevallig. In eerste instantie wilde ik namelijk marketing studeren, maar aangezien ik altijd al een grote waardering voor de kunstwereld heb gehad, ging ik op zoek naar een opleiding waarbij ik mijn passie voor marketing kon combineren met mijn liefde voor kunst. Toen ik de International Bachelor Arts and Culture Studies (IBACS) in Rotterdam tegenkwam, voelde dat als een perfecte combinatie. Het programma richtte zich op de verschillende gebieden waarin ik geïnteresseerd was, zodat ik zowel marketing als kunst kon verkennen op een manier die bij me paste.

    Bovendien wilde ik graag in een Europese stad studeren om mezelf onder te dompelen in verschillende culturen; Rotterdam leek me de perfecte plek om dat doel te bereiken! Een van de meest waardevolle aspecten van het programma vond ik de internationale focus en de bruisende stad Rotterdam op de achtergrond. Daarnaast voelde de mogelijkheid om deel te nemen aan zowel een stage als uitwisselingsprogramma als een verrijking.

    De wereld van luxe gastvrijheid

    Tijdens het IBACS-programma realiseerde ik me dat ik me meer aangetrokken voelde tot het implementeren van kunst voor commerciële doeleinden, dan tot de kunstwereld zelf. Ik ontwikkelde ook een fascinatie voor de luxesector, omdat ik geloof dat luxe een brug kan slaan tussen kunst en zakendoen. 

    Na mijn afstuderen begon ik mijn carrière in een marketingfunctie bij een Japans hotel in Okinawa. Hoewel ik hield van de baan en de geweldige mensen met wie ik werkte, voelde ik al snel de behoefte aan een internationalere werkomgeving. Ik had het idee dat Kyoto een intrigerende plek zou zijn om te wonen en werken, aangezien het een van de populairste toeristische bestemmingen van Japan is. Bovendien had mijn bachelor programma een passie voor de luxesector aangewakkerd en wilde ik graag mijn marketingervaring op dit gebied opbouwen. Ik wist dat werken in een prestigieus hotel de perfecte plek zou zijn om deze interesses te combineren.

    In mijn zoektocht naar een andere baan kwam ik op de carrièrepagina van The Ritz-Carlton,Kyoto terecht en ontdekte ik de functie van Coördinator Marketing en Public Relations. Het voelde als de ideale functie voor de volgende stap in mijn carrière, waarbij ik mezelf zou kunnen onderdompelen in de wereld van luxe gastvrijheid. 

    Een dag op kantoor

    Mijn dagelijkse werkzaamheden variëren nogal. Ik begin de dag meestal met e-mails. Bij een specifiek evenement of project, houd ik me vooral veel bezig met interne en externe communicatie. We organiseren ook vaak fotoshoots en videoshoots, waarbij ik de concepten en ideeën ontwerp en nauw samenwerk met het interne team. 

    Op dit moment ligt mijn focus op het activeren van ons fine dining restaurant - Chef's Table by Katsuhito Inoue - waarvoor uitgebreide communicatie met onze chef-koks nodig is. Wat ik het leukst vind aan deze functie is de mogelijkheid om samen te werken met een aantal van de meest getalenteerde mensen in de sector. Daarnaast werk ik samen met bekwame videografen en mediaschrijvers die trots zijn op hun werk en ervoor zorgen dat we de beste kwaliteit leveren bij alles wat we doen. 

    Waardevolle vaardigheden

    Een van de meest waardevolle vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb ontwikkeld, is het vermogen om effectief te multitasken. Dit is essentieel in mijn huidige functie, want ik beheer tal van projecten en verzoeken van verschillende PR-afdelingen die tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd. De inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn uitwisseling aan de LUISS University (Rome), samen met de keuzevakken in mijn IBACS-programma, hebben mij daarnaast een solide basis in marketingprincipes gegeven. Het internationale karakter van de opleiding stelde mij tot slot in staat om met verschillende groepen samen te werken; iets wat ook erg nuttig is in mijn huidige functie waar samenwerking essentieel is. 

    Wijze woorden

    Tegen alle studenten en pas afgestudeerden zou ik willen zeggen: sta open voor kansen! Je eerste baan is misschien niet je droombaan, maar werkervaring opdoen is van onschatbare waarde voor het vormgeven van je professionele carrière. Blijf flexibel en sta open voor nieuwe ervaringen; zo ontdek je vaak je ware passies. Ik vond mijn passie voor marketing in de Food & Beverage-sector op een manier die ik nooit had verwacht net na mijn afstuderen. Dat gezegd hebbende, is het wel belangrijk om na te denken over waar je je carrière wilt beginnen, aangezien de werkomgeving die je kiest je professionele pad in grote mate zal bepalen. 

    Tot slot, als je op zoek bent naar een baan, laat de moed niet in je schoenen niet zakken en vergeet niet dat we allemaal ergens moeten beginnen!

    Profile picture of ESHCC alumna Akiri Yoshino
  • Luka de Ruijter

    Alumna International Bachelor Arts & Culture

    De academische theorie die ik tijdens mijn studie heb geleerd, breng ik bij IFFR in de praktijk bij het schrijven van financieringsaanvragen
    Profile picture IBACS alumna Luka de Ruijter
    De academische theorie die ik tijdens mijn studie heb geleerd, breng ik bij IFFR in de praktijk bij het schrijven van financieringsaanvragen

    Keuze voor een studie in kunst en cultuur

    Na de middelbare school en het daaropvolgende tussenjaar had ik geen specifiek carrièrepad voor ogen. Wat ik wel wist, is dat ik me wilde bezighouden met de culturele sector, want in mijn vrije tijd bezocht ik regelmatig de bioscoop, musea en concerten, en genoot ik van het uitgaansleven. Zodoende kwam ik bij de International Bachelor Arts & Culture Studies (IBACS) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) uit. Waarom ik voor IBACS koos? Dat lees je hieronder! 

    De belangrijkste reden voor mij om IBACS te studeren was de brede benadering van deze opleiding, die uniek is in Nederland. Het stelt je in staat om cultuur vanuit verschillende theoretische invalshoeken te bestuderen, van sociologie tot economie. Daarnaast sprak het me erg aan om op een campus en in een internationale omgeving te studeren. Ik dacht dat leren in een klaslokaal met studenten van over de hele wereld, die allemaal hun eigen verhaal meebrengen, ontzettend waardevol is – vooral in de context van kunst en cultuur. Dit blijkt achteraf ook zeker zo te zijn. De mogelijkheid om op uitwisseling te gaan was een andere belangrijke factor voor mij om voor IBACS te kiezen. Later in mijn studie maakte ik hier graag gebruik van door een half jaar in Tokio te studeren.

    Tot slot vond ik het feit dat dit internationale programma in Rotterdam wordt gegeven een groot pluspunt. Het is een superdiverse stad waar veel creatieve en getalenteerde mensen wonen. De culturele en creatieve industrie is levendig en veerkrachtig en varieert van interessante gevestigde culturele instellingen en wereldberoemde architectenbureaus tot impactvolle grassroot-initiatieven.

    Zoektocht naar een baan

    Na het afronden van mijn masteropleiding Cultural Economics and Entrepreneurship (aan de EUR), was ik er klaar voor om de arbeidsmarkt te betreden. Ik ging op zoek naar vacatures en solliciteerde bij verschillende culturele- en overheidsorganisaties in Nederland. In mijn zoektocht heb ik verschillende plaatsen bezocht, zoals musea, om te ontdekken of ik mezelf daar kon zien werken. Daarnaast vertelde ik mijn netwerk – vrienden, familie en kennissen – dat ik op zoek was naar een baan.

    Op een gegeven moment viel mijn oog op de vacature van assistent van de directie bij International Film Festival Rotterdam (IFFR). De functie sloot aan bij mijn interesse in de filmindustrie en mijn werkervaring, omdat ik al eerder stage had gelopen bij een filmproductie- en distributiebedrijf. Aangezien ik niet precies wist welke richting bij mijn zoektocht naar een baan zou passen, leek het me een perfecte startpositie om de inzichten van een organisatie te leren kennen en mezelf professioneel te ontwikkelen. Inmiddels ben ik intern doorgegroeid naar de functie Coördinator Funding and Private Partners.   

    Theorie in de praktijk bij IFFR

    Samen met drie collega's werk ik op de afdeling Funding and Business Growth bij International Film Festival Rotterdam. Ik vind het erg waardevol om in een klein team te werken, omdat we ideeën uitwisselen en van elkaars expertise leren en gezamenlijk bijdragen aan het verbeteren van de financiële positie van de organisatie. De focus in mijn functie ligt vooral op het identificeren van financieringsmogelijkheden, het schrijven van financieringsaanvragen en relatiebeheer. Mijn rol vereist up-to-date blijven in het (inter)nationale culturele financieringslandschap, het maken en uitvoeren van communicatieplannen en het doen van onderzoek.

    Mijn bachelor- en masterstudie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication hebben mij kennis bijgebracht over de waarde van cultuur vanuit verschillende academische perspectieven en hebben mijn begrip verdiept van de ontwikkelingen en mechanismen die de culturele en creatieve industrieën aansturen. De academische theorie die ik tijdens mijn studies heb geleerd, breng ik letterlijk dagelijks in de praktijk bij het schrijven en brainstormen. De verschillende groepsopdrachten tijdens mijn studie hebben bijgedragen aan mijn vermogen om samen te werken aan projecten op het werk. Verschillende concepten die tijdens de vakken aan bod komen, bijvoorbeeld maatschappelijke impact en cultuurparticipatie, zijn van belang bij het nadenken over het organiseren en financieren van onze activiteiten. Daarbij komt de analytische en kritische manier van denken die ik op de universiteit heb geleerd goed van pas.

    Gouden tip(s)

    Mijn eerste tip is om ervaring en praktische vaardigheden op te doen buiten je studie om, door vrijwilligerswerk te doen, te werken en/of je aan te sluiten bij een vereniging. De meeste culturele evenementen in Rotterdam kunnen gewoon niet bestaan zonder hun vrijwilligers. Het filmfestival zou bijvoorbeeld niet plaatsvinden zonder de 600 vrijwilligers, waaronder veel internationale studenten. Door vrijwilligerswerk te doen doe je ervaring op achter de schermen en kom je in contact met mede-Rotterdammers over een gedeelde passie.

    Ten tweede is de verplichte stage in de IBACS-opleiding een geweldige kans om erachter te komen waar je kwaliteiten liggen en om vertrouwen te krijgen in het werkveld. Deze periode helpt om na te denken en jezelf vragen te stellen om erachter te komen op welk gebied je de arbeidsmarkt op wilt. De stage stelt je ook in staat om na te denken over het soort werkomgeving waar jij je goed bij voelt: een kleine of grote organisatie, hiërarchisch of meer horizontaal, enzovoort.

    Tot slot, en misschien wel de belangrijkste tip: verken en geniet van alles wat de stad Rotterdam te bieden heeft. De Rotterdamse mentaliteit werkt aanstekelijk. Probeer om je heen te kijken en te zien wat er allemaal gebeurt in de stad. Bezoek plekken waar je energie en inspiratie van krijgt. Je weet nooit wie je tegenkomt en wat het je kan brengen. 

    Profile picture IBACS alumna Luka de Ruijter
  • Pim Nugteren

    Alumnus ACW en Senior Marketing Communicatie Manager bij CJP

    Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas
    Portrait picture Pim Nugteren
    Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas

    De culturele omnivoor

    “Na mijn HBO-studie Communicatie & Multimedia Design wilde ik geen 9 tot 5-baan, maar verder studeren. Maar wat? Na een proefcollege Algemene Cultuurwetenschappen op de Open Dag van de Erasmus Universiteit was die vraag snel beantwoord. Professor Koen van Eijk vertelde er over de ‘culturele omnivoor’ en ik hing vanaf het eerste moment aan zijn lippen. De keuze was daarna dan ook snel gemaakt. Het leuke proefcollege bleek gelukkig geen uitzondering te zijn. De professoren weten waar ze het over hebben doordat ze zelf nog dagelijks in het veld actief zijn, en beschikken allemaal over het unieke talent om de stof op een boeiende en interactieve manier over te brengen. En de economische vakken, waar ik in eerste instantie nogal tegenop keek, bleken juist een waardevolle toevoeging te zijn waar ik vandaag de dag nog steeds de vruchten van pluk.”

    Op de hoogte van ontwikkelingen in de culturele sector

    "Na ACW vond ik mijn eerste baan bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar ik de online marketing verzorgde: zaken als de website, mailings, de verschillende social kanalen, Google Analytics en Google AdWords. Ook gaf ik rondleidingen, dacht ik mee over offline marketing uitingen en ondersteunde ik de afdeling Educatie. Dat ik ACW gestudeerd had gaf me een grote voorsprong in het solliciteren voor deze baan. Doordat de studie werkt met actuele onderzoeken en aandacht besteedt aan ontwikkelingen in de beroepspraktijk was ik goed op de hoogte van wat speelde in de culturele sector (bijvoorbeeld destijds de opkomst van social media als vast onderdeel van de marketingmix en het opkomende cultural entrepreneurship in tijden van bezuinigingen)."

    Aan de slag bij het bekendste theater van Nederland

    “Na anderhalf jaar zag ik op LinkedIn dat er bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een baan vrij zou komen op de marketingafdeling. Een paar telefoontjes later zat ik bij de directeur op kantoor en kreeg ik de unieke kans om mijn werkzaamheden bij het bekendste en mooiste theater van Nederland voort te zetten. Ook in mijn werkzaamheden bij Carré maakte ik nog veel gebruik van de dingen die ik in de bachelor ACW heb geleerd. Zo heb ik in de minor veel geleerd over de invloed die verschillende media kunnen hebben op onze maatschappij. Ik gebruikte deze theorieën nog dagelijks in het aanspreken van de juiste doelgroep via het juiste kanaal en met de juiste boodschap. Werkend bij een ongesubsidieerd theater als Carré kwamen ook de lessen in economie goed van pas.”

    Een uitstapje in de ‘grote boze’ commerciële wereld

    “Na mijn baan bij Carré maakte ik een uitstap uit de culturele sector. Ik wilde wel eens weten wat er in die, vanuit de cultuursector toch vaak gezien als ‘grote boze’, commerciële wereld gebeurde. Ik werd Marketing Communication Manager bij internationaal service/retail concept 2theloo. Voor het eerst mocht ik zelf mijn eigen marketingplan schrijven, stuurde ik een team aan en werkte ik samen met collega’s uit de andere kantoren in Parijs en Barcelona. Hier leerde ik dus letterlijk met verschillende culturen werken. Na 2theloo besloot ik weer iets heel anders te gaan doen en ging ik aan de slag bij de beroepsvereniging voor tandartsen. Het verbaast je misschien, maar ook hier heb ik veel aan mijn studie ACW gehad doordat ik hier voor het eerst met verschillende politieke stakeholders zoals ministeries moest werken. Dat het politieke veld zeer complex in elkaar zit en er veel verschillende belangen spelen, was iets wat ik ook al in de collegebanken van de Erasmus Universiteit had geleerd.”

    Full circle

    “Na mijn uitstapjes buiten de culturele sector begon het toch weer te kriebelen. Zeker toen ik door de coronacrisis ook in mijn vrije tijd niet of nauwelijks meer met kunst en cultuur bezig kon zijn. Ik besefte dat deze sector toch echt is waar mijn hart ligt en vond er mijn huidige baan als Senior Marketing Communicatie Manager bij CJP, de cultuurpas voor jongeren. Dat voelde, en voelt nog steeds, als een full circle moment. Zelf had ik vroeger uiteraard ook een CJP-pas. Deze zorgde ervoor dat mijn passie voor kunst en cultuur al op jonge leeftijd aangewakkerd werd, waardoor ik na mijn studie Communicatie ook Cultuurwetenschappen ben gaan studeren. Dat ik nu de nieuwe generatie jongeren mag enthousiasmeren voor mijn eigen grote passie voelt echt magisch. Zonder de studie Algemene Cultuurwetenschappen was ik dan ook waarschijnlijk nooit gekomen waar ik nu ben.”

    Mijn advies

    “Oriënteer je zo breed mogelijk om alles wat de studie te bieden heeft en schuw niet voor vakken waarvan je misschien denkt dat ze je minder zullen liggen (zoals bijvoorbeeld economie). Je zult zien dat je alles wel een keer zult gebruiken in je verdere loopbaan."

    Portrait picture Pim Nugteren

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen